AMSTERDAM - Ola Toivonen kreeg zondag een basisplaats voor het duel tussen ADO en PSV. De Zweed betaalde het vertrouwen van coach Fred Rutten dubbel en dwars terug door vier treffers te produceren, in het duel dat de Eindhovenaren met 1-5 wonnen.

De vorige speler die in één wedstrijd vier keer scoorde was Luis Suarez (Ajax) tegen VVV op 20 september. Toivonen was niet de eerste Zweed die vier doelpunten in één competitieduel produceerde.

Landgenoot Marcus Berg, inmiddels eigendom van Hamburger SV, was op 20 december 2008 de laatste Zweed die vier goals maakt, tegen Roda JC (2-5).

Hattrick

De blonde PSV'er zorgde in Den Haag tevens voor een zuivere hattrick en maakten in de eerste helft zijn treffers met links, rechts en het hoofd. Darío Cvitanich (Ajax) was de laatste die een dergelijke hattrick maakte, op 28 december 2008 eveneens tegen ADO Den Haag (3-0).

De drieklapper van Toivonen was de 24ste van een Zweedse speler. Zweden is daarmee het buitenland dat de meeste hattricks maakte in de Eredivisie. Denemarken staat op 23 hattricks.