DEN HAAG - PSV heeft ADO Den Haag zondagmiddag volledig van het veld gespeeld. Het werd 5-1 voor de Brabanders. De thuisclub viel slechts op door onkunde en zware overtredingen. Bij PSV scoorde Ola Toivonen vier keer.

ADO Den Haag leed aanmerkelijk meer schade dan de forse nederlaag alleen. Ricky van den Bergh en Lex Immers kregen de rode kaart. Na een uur spel legde scheidsrechter Roelof Luinge het duel enige tijd stil, wegens kwetsende spreekkoren aan zijn adres.

PSV had minder dan een kwartier nodig om een voorschot op de winst te nemen. Na veertien minuten stond het al 2-0, door treffers van Ola Toivonen. Zoals vaker in de laatste weken was Danko Lazovic de man van het voorbereidende werk.

Het was pas het tweede competitieduel van dit seizoen waarin Toivonen scoorde. Eerder deed de Zweed dat, twee keer, in het openingsduel tegen VVV-Venlo (3-3). Daarna kwam de grote aankoop van de vorige winter nauwelijks nog aan bod.

Basis

Voor het eerst sinds lange tijd besloot trainer Fred Rutten bij ADO Toivonen weer eens in de beginopstelling te zetten. Die zet pakte goed uit, vooral omdat de Haagse opponent bedroevend zwak en hopeloos gedesorganiseerd speelde.

Na een half uur haalde coach Raymond Atteveld al twee spelers (Ahmed Ammi en Csaba Horvath) naar de kant.

Van den Bergh

Een van de vervangers, Ricky van den Bergh, maakte al na een paar minuten het Haagse drama compleet door tegen rood aan te lopen. De middenvelder beging een forse overtreding op Ibrahim Afellay.

Nog voor de rust kopte Toivonen nummer drie binnen, opnieuw na een voorzet van Lazovic. De voorgaande drie duels was de Serviër ook al bij alle treffers betrokken.

Hulpeloos

Na de hervatting tikte PSV de hulpeloze opponent volledig zoek. Otman Bakkal maakte in de 51e minuut de 4-0, vanzelfsprekend op aangeven van Lazovic. In de 57e minuut raakte ADO opnieuw een speler kwijt. Lex Immers torpedeerde Lazovic en werd direct door Luinge weggestuurd.

Vervolgens legde Luinge het duel ruim een kwartier stil, omdat hij vanaf de tribunes werd beledigd. Na een oproep van technisch directeur André Wetzel aan het publiek zich te gedragen kon de ontmoeting vervolgens in betrekkelijke rust worden afgewerkt.

Zowaar scoorde de thuisclub, door Karim Soltani. Met zijn vierde van de dag bepaalde Toivonen de eindstand op 5-1.