ALKMAAR - AZ heeft zondag voorkomen dat het al vroeg in het seizoen de aansluiting zou verliezen met de plekken die recht geven op Europees voetbal. De dolende landskampioen pakte op karakter een punt tegen Feyenoord: 1-1.

De Rotterdammers waren voor rust de baas op het veld in het naamloze stadion van AZ, maar de thuisclub knokte zich in de tweede helft nog naar een punt.

Trainer Ronald Koeman van AZ zal zich ondanks het gelijkspel echter behoorlijk zorgen maken om zijn elftal, dat voor rust dramatisch speelde. De Alkmaarders deden in de eerste 45 minuten zoals wel vaker de laatste weken meer fout dan goed.

Voor Koeman is het echter moeilijk een schuldige aan te wijzen, omdat steeds een andere speler in de fout gaat.

Moreno

Zondag was het Héctor Moreno die zich al na vijf minuten liet verrassen door Sekou Cissé, die op de rand van het buitenspel ontsnapte en de bal op aangeven van Leroy Fer knap in de verre hoek schoot (0-1). Cissé maakte daarmee zijn basisplaats na twee wedstrijden schorsing meteen waar.

Been kon in Alkmaar niet beschikken over doelman Rob van Dijk en middenvelder Stefan Babovic, die vorige week in de verloren klassieker tegen Ajax (5-1) met rood uit het veld werden gestuurd.

De jonge Braziliaan Darley - die het seizoen begon als eerste keeper maar al in zijn eerste wedstrijd een knieblessure opliep - verving routinier Van Dijk in het doel van Feyenoord.

Wisselingen

Bij AZ was geen plaats in het elftal voor Maarten Martens. De Belgische technicus genoot jarenlang een onomstreden status in Alkmaar, maar onder Koeman kan Martens dit jaar geen indruk maken.

De Zweedse aankoop Rasmus Elm kreeg daarom weer een kans in de basis, net als Jeremain Lens die Graziano Pellè op de bank hield. De wisselingen in het elftal haalden wel het beetje vastigheid weg dat het dolende AZ de voorbije weken had opgedaan.

Weerstand

De Alkmaarders werkten een belabberde eerste helft af, waarin Feyenoord versteld zal hebben gestaan van het gebrek aan weerstand van de thuisploeg. Zodra de Rotterdammers een beetje druk zetten, leverde AZ de bal weer simpel in.

Feyenoord was mede daarom voor rust de baas op het veld, zonder overigens al te veel kansen te creëeren. Cissé schoot nog een keer in de handen van Sergio Romero en een kopbal van André Bahia verdween over het doel.

Holman

In de tweede helft knokte AZ zich op karakter terug in de wedstrijd. Koeman bracht Pellè in het veld en met de Italiaan als aanspeelpunt toonde de ploeg van Koeman eindelijk wat beleving en agressiviteit. Tien minuten na rust schoot Brett Holman op aangeven van Stijn Schaars de gelijkmaker achter Darley (1-1).