NIJMEGEN - RKC Waalwijk heeft zich nog lang niet neergelegd bij een kansloze degradatie uit de eredivisie. De hekkensluiter verraste zaterdag in Nijmegen met een zwaarbevochten 1-0-zege op NEC. Het was de eerste overwinnign op vreemde bodem, de tweede in totaal.

Derk Boerrigter was de matchwinnaar voor de Waalwijkers, die het zonder hun geschorste trainer Ruud Brood moesten stellen.

Adrie Bogers nam de honneurs waar op de bank. RKC-verdediger Hans Mulder kreeg tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart van arbiter Virant.

NEC en RKC Waalwijk hebben het moeilijk dit seizoen en dat kwam in hun onderling duel duidelijk tot uitdrukking.

Vechtlust

Met opportunisme en vechtlust probeerden ze zaterdag op de been te blijven. Het resultaat was een pover duel met veel goede bedoelingen en overtredingen, maar met weinig vernuft en vloeiende aanvallen.

Voor rust speelden de hoogtepunten zich in twee minuten tijd af. Eerst kreeg de ijverige NEC-aanvaller Saidi Ntibazonkikza een grote kans.

Met een handige beweging zette hij zichzelf vrij voor de uitstekende doelman Ohad Levita, die met een voetreflex knap redde. Met een treffer zou de handige Burundese aanvaller de harten van de Nijmeegse aanhang weer hebben gewonnen.

Eerste minuten

Saidi maakte zijn eerste speelminuten dit seizoen in het Gofferstadion. Hij weigerde bij de start van de competitie voor de Nijmegenaren uit te komen, omdat hij meer salaris eiste. NEC schorste hem daarop, maar inmiddels is hij weer in genade aangenomen.

Twee minuten na de kans van Saidi sloeg RKC toe. Fouad Idabdelhay slalomde door de defensie van NEC en bediende Derk Boerrigter op zijn maat. De inglijdende doelman Gábor Babos was kansloos op de bekeken inzet van de middenvelder: 0-1.

NEC verhoogde na de rust de druk op RKC, maar deed dat met weinig overleg. Na een uur resulteerde het Nijmeegse overwicht ook in kansen.

Slotfase

Eerst zeilde een vrije trap van Youssef El-Akchaoui net over de lat, vervolgens misten Lorenzo Davids en Saidi - twee keer - vrij voor Levita en belandde een hakbal van Vleminckx in de handen van de Waalwijkse doelman.

In de slotseconden van de vijf minuten blessuretijd leek invaller Patrick Pothuizen NEC alsnog langszij te brengen, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.