ROTTERDAM - Roda JC heeft een einde gemaakt aan de zegereeks van Sparta. De ploeg van trainer Harm van Veldhoven won zaterdagavond verrassend op het Kasteel (2-1). De Limburgers boekten in Rotterdam de eerste uitzege van het seizoen en maakten een einde aan een reeks van vijf duels zonder zege.

Roda JC had de winst tegen Sparta hard nodig om wat lucht te krijgen in de strijd tegen degradatie.

Sparta ging tegen Roda JC voor de vierde achtereenvolgende zege, maar de ploeg van trainer Frans Adelaar kon de hoge verwachtingen van de eigen aanhang niet waarmaken.

Na winst op Feyenoord, ADO Den Haag en NEC, met tussendoor nog een bekerzege tegen VVV-Venlo, werd er geen rekening gehouden met verlies tegen Roda JC. Sparta kreeg voldoende kansen, maar ging er in de gelijkopgaande wedstrijd te slordig mee om.

Betere ploeg

In de eerste helft was de thuisploeg de beter voetballende ploeg. De snelheid van rechtsbuiten Edouard Duplan zorgde voor het meeste gevaar in de Roda-defensie.

Al in de tweede minuut knalde Spartaan Nathan Rutjes de bal op de paal en moest later verdediger Pa Ka een inzet van Erik Falkenburg voor de doellijn weghalen.

Aan de andere kant moest Sparta-doelman Aleksander Seliga zijn doel uit om middenvelder Willem Janssen van een treffer af te houden en gleed Yulu Matondo (voor het eerst sinds maart weer in de basis) bijna de bal binnen.

Junker

Na ruim een half uur opende Roda JC de score. Spits Mads Junker schoot van dichtbij raak na een prima voorzet vanaf links van Marcel de Jong: 0-1. Sparta schrok daar niet echt van en maakte kort daarna de gelijkmaker.

Duplan snelde voorbij verdediger Vincent Lachambre, die de Spartaan vervolgens in het strafschopgebied neerhaalde. Arbiter Richard Liesveld wees meteen resoluut naat de stip, waarna Rydell Poepon de 1-1 binnenschoot.

Brutaler

Sparta startte na rust brutaler dan Roda JC en dat resulteerde in twee kansen voor Falkenburg na goed voorbereidend werk van Duplan. Daarna zette de thuisploeg de Limburgers steeds meer onder druk,

Het thuispubliek wachtte op de 2-1 van Sparta, maar zag tot zijn verbijstering dat Roda JC weer op voorsprong kwam. Invaller Boldizsar Bodor liet doelman Selinga in de zeventigste minuut kansloos met een vrije trap: 1-2. Sparta kon zich van die klap niet meer herstellen.