RIJSWIJK - Enkele clubs in het betaald voetbal zijn deze week voor het eerst verrast door onaangekondigde dopingcontroles. Onder meer spelers van Vitesse en NAC kregen tijdens de training bezoek van controleurs van de Nederlandse Dopingautoriteit.

De onverwachte controles zijn uitvloeisel van de mondiale antidopingcode. Sinds de wereldvoetbalbond zich afgelopen zomer als laatste grote sportbond conformeerde aan die code, zijn ook de zogeheten 'out-of-competiton-controles' mogelijk.

''Het is vast even wennen voor de voetballers, maar zij maken nu mee wat al heel gewoon is in alle andere sporten'', aldus directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit.

Regulier controles

Volgens de KNVB worden jaarlijks honderd reguliere dopingcontroles uitgevoerd in het betaald voetbal. Voor aanvang van het seizoen loot een notaris vijftig wedstrijden uit, verdeeld over eredivisie, eerste divisie, play-offs, bekerwedstrijden en de Johan Cruijff-schaal. Per wedstrijd wordt uit beide ploegen één speler geloot die na afloop naar de dopingcontrole moet.