GRONINGEN - FC Groningen heeft de eigen fans eindelijk kunnen plezieren. De kwakkelende ploeg van trainer Ron Jans won vrijdagavond met ruime cijfers van Heracles Almelo (4-1) en maakte een fikse sprong op de ranglijst, van de zestiende naar de elfde plaats.

Het exterieur van de Euroborg had kennelijk een positief effect, het stadion werd voor het eerst versierd met een miljoen lampjes, natuurlijk in de clubkleur groen.

Heracles, veelgeprezen door het gedegen en zo verrassend succesvolle voetbal, begon brutaal. De bezoekers kregen al na 46 seconden de eerste kans, de kopbal van Bas Dost miste kracht en precisie om doelman Luciano te passeren.

Na een kwartier deed de lange spits wel alles goed. Hij kopte een voorzet van Darl Douglas in. De Groningse verdediging zag er niet goed uit.

Tegenspoed

Maar de spelers van de thuisclub vermanden zich tijdig, in het besef dat het trouwe publiek na weken vol tegenspoed nu wel iets moest worden geboden. Van de zes eerdere thuisduels werd er slechts één (op 27 september tegen Vitesse) gewonnen.

De werklust was aandoenlijk, de gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Vier minuten na de 0-1 kwam die op naam van Leandro Bacuna. Dat de 18-jarige Antilliaan, produkt van de eigen jeugdopleiding, de bal met de arm raakte, was scheidsrechter Reinold Wiedemeijer ontgaan.

Het was Bacuna's eerste competitietreffer nadat hij ook bij zijn debuut in het eerste elftal, tijdens het bekerduel met Vitesse, had gescoord.

Hands

Nog voor de rust kreeg FC Groningen hulp van een oud-speler. Mark-Jan Fledderus maakte vijf minuten voor de pauze duidelijk waarneembaar hands. Wiedemeijer zag dit wel. Andreas Granqvist bleef Scandinavisch koel, 2-1.

Fledderus is bezig aan zijn tweede seizoen in Almelo, nadat hij tussen 2004 en 2008 in Groningen onder contract stond.

In de tweede helft zakten tempo en spelniveau naar bedenkelijke laagten. Tim Matavz, Bacuna en Danny Holla verzuimden om de genadeklap uit te delen aan Heracles, dat zich moest beperken tot een schot voorlangs van Willie Overtoom.

Productie

Uiteindelijk besliste de Sloveen Matavz, die al in de eerste helft was ingevallen voor de geblesseerde Morten Nordstrand, met twee doelpunten het duel (4-1). Matavz evenaarde tijdens zijn tweede optreden zijn productie voor FC Groningen, het hele vorige seizoen maakte hij er slechts twee.

Ondanks de grote nederlaag bleven ook de fans uit Almelo positief, zij zijn de voorbije weken al ruimschoots verwend.