LEEUWARDEN - Cambuur Leeuwarden is vrijdag in de vijftiende speelronde van de Jupiler League zijn ongeslagen status kwijtgeraakt. Excelsior bracht de Friese club de eerse nederlaag van het seizoen toe. In eigen huis ging de formatie van trainer Stanley Menzo met 1-2 onderuit.

Go Ahead Eagles profiteerde van de misstap van Cambuur. De club uit Deventer won met 3-2 van het bijna failliete Haarlem en nam daarmee de eerste plaats in de rangschikking over. Go Ahead is de nieuwe koploper met 33 punten, precies 1 meer dan Cambuur.

De Graafschap kan overigens zondag de stand weer veranderen. Als het wint van Emmen, dan neemt de club uit Doetinchem de koppositie over van Go Ahead.

De ongelukkige spits Mark de Vries kopte vroeg in de eerste helft hard in eigen doel en bracht Cambuur op achterstand. Guyon Fernandez van Excelsior vergrootte de Friese zorgen door in de 35e minuut een fraaie aanvalscombinatie loepzuiver af te ronden.

De 10.000 toeschouwers in Leeuwarden zagen in de 10e minuut van de tweede helft Sandor van der Heide de aansluitingstrefffer maken, maar Cambuur slaagde er niet in gelijk te maken. Excelsior, met uitblinker Kermit Erasmus, had zelfs de beste kansen om nogmaals te scoren.

Haarlem nam twee keer de leiding tegen Go Ahead. Wilmer Kousemaker scoorde zowel de 0-1 als de 1-2. Resa Ghoochannejhad bracht de Deventenaren eerst langszij (1-1), daarna deed Patrick Gerritsen dat (2-2). Halil Colak maakte een kleine 10 minuten voor tijd de winnende treffer.

FC Den Bosch won met 2-1 van FC Dordrecht en bleef daarmee op koers voor de tweede periodetitel. Voor Den Bosch maakte topscorer Fabio Caracciolo uit een strafschop zijn veertiende competitietreffer.