ENSCHEDE - Trainer Steve McClaren van lijstaanvoerder FC Twente moest vrijdag even nadenken over de vraag of hij scheidsrechter Pieter Vink een goede keuze vindt voor de topper zondag tegen Ajax.

''Hmm, Pieter Vink. Hebben we hem dit seizoen al gehad? Tegen AZ? Oh, dan vind ik Pieter Vink een heel goede arbiter. Zeker één van de beste fluitisten van Nederland'', sprak de Engelse coach met een vette grijns.

FC Twente won op 17 oktober op eigen veld met 3-2 van AZ. Aanvoerder Blaise N'Kufo maakte in de extra speeltijd zo'n beetje met de laatste bal van de wedstrijd de winnende treffer.

Ongelukkige combinatie

Zijn Ajax-collega Martin Jol was eerder deze week beduidend minder gelukkig met de keuze voor Vink. ''Vink en Ajax schijnt een ongelukkige combinatie te zijn'', bromde Jol, die het hectisch uitduel met PSV (4-3) nog niet vergeten is.

In die wedstrijd half augustus weigerde Vink twee strafschoppen te geven aan Ajax en keurde hij ten onrechte de winnende treffer van Otman Bakkal goed.

''Volgens de mensen hier mocht hij vorig seizoen zelfs een aantal maanden geen duels van Ajax fluiten. Ik hoop dat hij zondag scherp is'', blufte Jol, die prompt pittige kritiek van KNVB-directeur Henk Kesler over zich heen kreeg. Volgens het voormalige bestuurslid van FC Twente dekte Jol zich met zijn uitlatingen op voorhand in richting de supporters van Ajax.

Kesler

De vermakelijke discussie rond Jol, Vink en Kesler was McClaren uiteraard niet ontgaan. Maar hij stelde zich vrijdag professioneel en diplomatiek op.

''Het gaat zondag niet om de scheidsrechter, het gaat om FC Twente en Ajax. Over een scheidsrechter heb je nu eenmaal geen controle. Daarom interesseert het me ook niet wie er fluit. Laat die man gewoon zijn werk doen. Ik concentreer me liever op FC Twente en op zaken waar ik wel invloed op kan uitoefenen.''

McClaren zei niettemin uit te kijken naar het weerzien met vakbroeder Martin Jol. ''Ik ken hem goed. We hebben in Engeland vaak tegen elkaar gespeeld, hij als coach van Tottenham Hotspur en ik van Middlesbrough. Jol heeft goed werk gedaan bij de Spurs en daarna ook bij HSV in Duitsland."

Indrukwekkend

"Wat hij nu bij Ajax neerzet, is eveneens indrukwekkend. Verdedigend staat het goed en aanvallend scoort zijn ploeg opvallend gemakkelijk. Dat is momenteel het grote verschil met PSV, de andere titelkandidaat in mijn ogen.''

En koploper FC Twente dan? ''Wij zijn niet meer dan een outsider voor de landstitel. We hebben een leuk klein ploegje, dat het aardig doet.'', sprak McClaren met veel Engels gevoel voor understatement.