HEERENVEEN - Heerenveen heeft het zich donderdagavond in de groepsronde van de Europa League onnodig moeilijk gemaakt. De ploeg van coach Jan de Jonge verloor in Friesland van het zeer matige Hertha BSC (2-3), waardoor een plek bij de beste twee in groep D ver weg is.

Heerenveen trof in Hertha een aangeslagen tegenstander.

De ploeg van trainer Friedhelm Funkel presteert dit seizoen belabberd, op alle niveaus. In de Bundesliga bungelt de club uit Berlijn met 4 punten troosteloos onderaan en in Europees verband ging het evenmin naar wens.

Met slechts één punt uit de eerste drie duels wisten de Duitsers dat het donderdag alles of niets werd. De ploeg kwam in het Abe Lenstra Stadion echter zo kwaliteitsarm voor de dag, dat Heerenveen gewoon had moeten winnen. Door eigen falen gaf de thuisploeg de al weken weifelende tegenstander hoop op een overwinning.

Papadopulos

Al na twee minuten voetballen stond Heerenveen voor. Michal Papadopulos tikte de bal binnen na slecht Duits verdedigen. Net zulk slecht defensief werk leidde overigens twintig minuten later de gelijkmaker in.

Verdediger Michel Breuer ging in zijn dertigste Europese wedstrijd voor Heerenveen in de fout en bood Artur Wichniarek de kans voor te geven op Valeri Domovchiyski, die simpel scoorde.

Het was een onnodige tegentreffer in een slechte fase van de wedstrijd. Beide ploegen stuntelden volop. Een doelpunt leek eerder te gaan vallen door een fout dan via een uitgespeelde kans. Toch was de 2-1 van opnieuw Papadopulos het gevolg van een gedegen aanval.

Rust

Linksbuiten Oussama Assaidi sloot een goede actie af met een voorzet die dankzij de sprongkracht van de Tsjechische spits resulteerde in een treffer. Na rust kwam Hertha opnieuw dankzij Heerenveens falen tot scoren.

Hernan Losada leverde de bal zomaar in bij een tegenstander, die de bal via een ploeggenoot bij Domovchiyski kreeg. De aanvaller maakte zijn tweede.

De gelijke stand zorgde voor Friese zenuwen en Duits zelfvertrouwen. De beste kansen waren in het restant voor de bezoekers, die ze mede dankzij doelman Brian Vandenbussche lang niet wisten te benutten.

Overwinning

In blessuretijd ging het via een treffer van Wichniarek alsnog mis en dat was gezien het slotkwartier niet eens verrassend. Voor Hertha was het prachtig, het was de eerste overwinning in bijna drie maanden tijd.