AMSTERDAM - Ajax legde donderdagavond in het lege stadion Maksimir van Dinamo Zagreb de basis voor een langer verblijf in de Europa League. Het moet na de overtuigende zege op de kampioen van Kroatië (0-2) namelijk wel heel raar lopen als de formatie niet internationaal mag overwinteren.

Ajax heeft in de twee resterende groepsduels met Timisoara en Anderlecht aan één punt voldoende als de strafcommissie van de UEFA vasthoudt aan de straf van drie verliespunten voor Dinamo Zagreb.

Het zou heel goed kunnen dat Ajax met het huidige puntentotaal van acht ook al bij de beste twee van groep A van de Europa League eindigt.

In het stadion waar normaal gesproken de beruchte leden van de supporterskern Bad Bleu Boys met zang en oorverdovend vuurwerk voor een intimiderende sfeer zorgen, regeerde donderdagavond de stilte.

Supporters

De stemmen van de spelers van beide club galmden door het stadion omdat de UEFA vorige week bepaalde dat alleen Ajax zo'n 200 sponsors mocht meenemen. Omdat veel geldschieters niet afreisden naar Zagreb, gaf de leiding van de Amsterdamse club veel ''gewone'' supporters de status van VIP.

De fans van de thuisclub moesten het duel op televisie bekijken omdat een grote afvaardiging van de Bad Blue Boys zich vorige maand tijdens de uitwedstrijd tegen Timisoara voor de zoveelste keer had misdragen.

De kampioen van Kroatië is inmiddels in beroep gegaan tegen de puntenaftrek, maar vreest dat de UEFA er veel aan is gelegen dat het gevreesde supportersleger voorlopig niet meer in oorlogstemming door Europa marcheert.

Pantelic

Ajax begon de wedstrijd met Siem de Jong voor de lichtgeblesseerde Gabri. Marko Pantelic, de laatste weken nog geen publiekspeler in de Arena, voelde zich prima op zijn gemak in het lege stadion.

Hij maakte in de veertiende minuut op aangeven van Urby Emanuelson de openingstreffer (1-0) en zette even later Demy de Zeeuw alleen voor doelman Tomislav Butina, die knap redde. Ajax speelde na 35 minuten een gewonnen wedstrijd wegens een domme actie van Leandro Cufré.

Elleboog

De vleugelverdediger gaf Luis Suarez een elleboog en moest met een rode kaart vertrekken. De Zeeuw kopte zijn ploeg even voor rust na goed voorbereidend werk van Pantelic en Suarez naar 0-2.

Ajax dacht in de tweede helft vooral aan de wedstrijd van zondag tegen FC Twente. Jol wisselde Enoh, Emanuelson en Vertonghen en constateerde tevreden dat de Britse scheidsrechter Michael Leslie ook Adrian Cello nog van het veld stuurde.