ZEIST - Met verbazing en ergernis heeft Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, kennisgenomen van enkele prikkelende opmerkingen van Ajax-trainer Martin Jol. De Haagse coach liet zich onlangs tot twee keer toe nogal laatdunkend uit over het beleid van de voetbalbond.

Volgens Kesler kent Jol de feiten niet en dekt hij zich in richting de supporters van Ajax.

De trainer van Ajax plaatste eerst vraagtekens bij het competitieschema voor de eredivisie.

Het was Jol opgevallen dat Ajax steeds een zware uitwedstrijd op zondag moet spelen, nadat zijn ploeg op de donderdag ervoor voor de Europa League in actie was gekomen.

''Andere ploegen bovenin de eredivisie hebben deze problemen niet'', betoogde Jol. ''Die spelen niet na een lastige uitwedstrijd op donderdag steeds weer een zwaar uitduel op zondag. Dat kan bijna geen toeval zijn. Als je een muntje in een computer gooit, krijg je niet zo'n competitieprogramma.''

Grondslag

Volgens Kesler, die donderdag in zijn column op de website van de KNVB reageerde, missen deze opmerkingen van Jol elke grondslag.

''Het Nederlandse programma komt tot stand na overleg met het Technisch Platform en vertegenwoordigers van de landelijke overheid en wordt vastgesteld in juni. Dan is het speelschema van de Europa League nog niet eens bekend. En dan toch maar klagen dat de KNVB voor Ajax alles zo slecht in elkaar heeft gestoken.''

Vink

Jol liet zich eerder deze week ook een tikje cynisch uit bij de aanstelling van arbiter Pieter Vink voor de topper zondag in Enschede tegen FC Twente. ''Dit verbaast me echt na PSV-Ajax'', zei de technische baas van de Amsterdammers in De Telegraaf.

Op 16 augustus eiste Vink in Eindhoven (4-3) de hoofdrol op. De leidsman weigerde Luis Suarez twee strafschoppen te geven en keurde de winnende treffer van Otman Bakkal goed ondanks de duw in de rug van Ajacied Rob Wielaert.

''Vink en Ajax schijnt een ongelukkige combinatie te zijn'', gaf Jol aan. ''Volgens de mensen hier mocht hij vorig seizoen zelfs een aantal maanden geen duels van Ajax fluiten. Ik hoop dat hij zondag scherp is.''

Kesler, oud-bestuurslid van FC Twente, vindt de vraagtekens die Jol plaatst bij de aanstelling van Vink, volstrekt misplaatst. ''Over indekken richting supporters gesproken'', sneerde de KNVB-directeur.