AMSTERDAM - SC Heerenveen is zaterdag thuis tegen ADO Den Haag hard toe aan een overwinning. Na de 4-1 nederlaag bij Willem II vorige week staan de Friezen met acht punten uit elf één-na-laatste.

ADO is bezig aan een slechte reeks, maar staat er op de ranglijst een stuk beter voor. In Heerenveen won de club nog nooit.

Overige wetenswaardigheden

> In 6 eerdere ontmoetingen tegen ADO Den Haag in Friesland verloor sc Heerenveen nog nooit. De ploeg won daarin 4 keer en speelde 2 keer gelijk.

> De laatste thuiszege van Heerenveen op ADO is van 5 februari 2006 (sc Heerenveen – ADO Den Haag 3-0). Een hattrick van Lasse Nilsson bezegelde toen het lot van de Hagenaars.

> Daryl Janmaat begon zijn profloopbaan bij ADO Den Haag, waar hij in het seizoen 2007/2008 in de Jupiler League tot 25 duels en 2 goals kwam.

> Gerald Sibon heeft in zijn laatste 21 Eredivisieduels voor sc Heerenveen niet gescoord. Zijn laatste doelpunt viel op 20 december 2008 in de 4-1 nederlaag bij Sparta Rotterdam.

> Sinds hij zijn eerste Eredivisiegoal maakte in 1996, heeft Sibon nog nooit een kalenderjaar doelpuntloos afgesloten. Zijn slechtste jaar sindsdien is 1998 toen hij 1x scoorde voor Ajax.

> Sibon loste dit seizoen al 30 schoten, waarvan 14 tussen de palen. Met 16 schoten naast of over voert hij de Eredivisiespelers aan die nog niet scoorden. Alleen Moestafa El Kabir (NEC) schoot dit seizoen vaker zonder te scoren (31). > Ook Popov manifesteerde zich in een drang naar voren zonder te scoren. De Macedoniër vuurde 18 keer en desondanks staat de teller nog op nul.

> Nog geen Nederlandse speler scoorde voor sc Heerenveen dit seizoen: de treffers kwamen van de Tsjech Michal Papadopulos (3), de Zweed Viktor Elm (1), de Braziliaan Paulo Henrique (1) en de Argentijn Hernán Losada (1).

> In zijn laatste vijf Eredivisieduels won ADO niet (2 gelijkspelen, 3 nederlagen). De laatste zege dateert van 12 september (ADO Den Haag – AZ 2-1).

> Spelers van ADO Den Haag raakten 11 keer dit seizoen lat of paal. Ricky van den Bergh deed dat 4 keer.