AMSTERDAM - RKC Waalwijk kijkt enkele uren na het nieuws dat de club voorlopig is gered alweer vooruit.

De Stichting Steun RKC Waalwijk, die spontaan in het leven werd geroepen om te proberen geld los te krijgen bij de plaatselijke bevolking, presenteerde zich donderdagavond op een persconferentie. De bedoeling is om jaarlijks een tekort van 150 duizend euro weg te werken.

De gemeente schoot RKC deels te hulp door de huur van het stadion terug te brengen van 600 duizend naar 450 duizend euro per jaar.

In het reddingsplan dat was opgesteld werd een huursom van 300 duizend euro echter als maximum gesteld. Om dit verschil te overbruggen, is de hoop gevestigd op Stichting Steun RKC.

Inzameling

Om te beginnen start de stichting rondom de derby van zondag tegen Willem II een inzamelingsactie.

Op het Raadhuisplein worden zaterdagmiddag tussen 2 en 4 uur enkele activiteiten georganiseerd, waarbij mensen zich kunnen laten machtigen om geld aan RKC te doneren. Datzelfde kunnen ze doen op de dag van de wedstrijd zelf.

Draagvlak

Verder heeft de stichting nog tal van ideeën die ervoor moeten zorgen dat er geld in het laatje komt en dat daarnaast het maatschappelijke draagvlak van RKC in de Waalwijkse samenleving wordt vergroot.

"Daarbij kan je denken aan plannen om minima goedkoper aan een seizoenkaart te laten komen of het organiseren van een extra open dag", zegt Adrie Buijs, voorzitter van de supportersvereniging. "De club wil op die manier ook iets teruggeven aan de bevolking."

Buijs benadrukt verder dat alle ideeën die RKC verder kunnen helpen welkom zijn. "Deze stichting is vooral bedoeld om al die initiatieven te bundelen. We moeten zorgen dat de verschillende groeperingen elkaar niet gaan concurreren."

Lening

Om ervoor te zorgen dat de Waalwijkse gemeenschap voldoende tijd krijgt om initiatieven te ontplooien, staat de gemeente eenmalig garant voor een bedrag van 75 duizend euro.

Ten aanzien van de huurachterstand van 600 duizend euro is een andere oplossing gevonden. De gemeente neemt het kunstgrasveld over voor drie ton. Het restant wordt omgezet in een lening met een rente van drie procent. Hiermee heeft de gemeente bijvoorbeeld als eerste recht op winst bij transfers van spelers.