AMSTERDAM - Scheidsrechter Bas Nijhuis heeft Demy de Zeeuw afgelopen zondag de kans gegeven om de wedstrijd tussen AZ en Ajax (2-4) tijdelijk stil te leggen vanwege beledigingen vanuit het publiek aan het adres van de middenvelder.

Achteraf vindt de arbiter dat hij zelf de wedstrijd had moeten onderbreken, zo zegt hij dinsdag tegen De Telegraaf.

De Zeeuw, in de zomer overgestapt van AZ naar Ajax, werd door AZ-supporters uitgemaakt voor ‘kanker-jood’. De moeder van de international lijdt aan kanker. Nijhuis baalt ervan dat hij niet heeft ingegrepen.

Nabije omgeving

"Zeker als dit in de nabije omgeving van een voetballer speelt, moet je als scheidsrechter het spel stilleggen. Dat had ik achteraf moeten doen", aldus Nijhuis.

"Ik was vooral met de wedstrijd bezig. Er zijn momenten dat je iets meekrijgt en dicht bij bepaalde vakken zijn de teksten duidelijker. Op televisie hoorde ik echter pas echt hoe massaal en langdurig de spreekkoren waren. Er had moeten worden ingegrepen."

Staartje

Of het incident een staartje krijgt, weet Nijhuis niet. "Bij dit soort wedstrijden is altijd iemand van de KNVB aanwezig, die zich bezighoudt met spreekkoren. Ik kan alleen aangeven wat ik heb gehoord en dat heb ik gedaan."

De verklaring van waarnemer en arbiter liggen bij de aanklager betaald voetbal. Deze verklaarde dinsdag dat er een vooronderzoek wordt gestart.