ENSCHEDE - Met opvallend gemak heeft FC Twente zich zondag tegen FC Groningen (4-0) hersteld van de wanprestatie, die de koploper van de eredivisie donderdag in de Europa League leverde tegen Sheriff Tiraspol uit Moldavië.

Het onthutsend zwakke FC Groningen kwam er in Enschede nog genadig van af. FC Twente miste handenvol kansen. De productie bleef nu beperkt tot doelpunten van Miroslav Stoch en Dwight Tiendalli voor rust en Blaise N'Kufo (strafschop) en Bryan Ruiz na de pauze.

Vooraf beschouwde trainer Steve McClaren de confrontatie met FC Groningen als 'interessant meetmoment'. De Britse coach vroeg zich hardop af of zijn ploeg over genoeg mentale veerkracht beschikte om de fysiek slopende en sportief teleurstellend verlopen reis naar Moldavië snel te verwerken.

Naweeën

Eventuele naweeën van de trip waren echter geen moment zichtbaar. FC Twente werd daarbij wel een handje geholpen door het gehavende FC Groningen dat zich op alle fronten simpel liet aftroeven.

Ook na het inbrengen (na rust) van de aanvankelijk gepasseerde Danny Holla zat er geen enkele lijn in het spel van de Groningers, die zich in de eredivisie maar niet kunnen verbeteren.

Tiendalli

Een opvallende rol bij FC Twente was weggelegd voor Tiendalli, vervanger van de geblesseerde Nicky Kuiper. Op de positie van linksback speelde de 24-jarige van Feyenoord overgekomen verdediger een puike partij. Hij bekroonde dat met een schitterend doelpunt.

Met een droge knal in de linker bovenhoek verschalkte Tiendalli doelman Van Loo van ver buiten het strafschopgebied. Het was pas zijn vierde treffer in zijn zesde seizoen als eredivisievoetballer.

Van Loo

Het doelpunt was min of meer een kopie van de goal die Stoch eerder maakte. Ook hij kogelde, al in de vijfde minuut, van grote afstand raak. Het enige verschil was dat De Roover zijn spetter nog licht toucheerde voordat de bal in de kruising verdween.

Ook in de tweede helft was FC Twente oppermachtig. Zeker toen FC Groningen met tien man verder moest nadat Van Loo met rood van het veld moest. De keeper torpedeerde N'Kufo, die daarna zelf de strafschop onberispelijk binnen schoot. Ruiz bepaalde de eindstand op 4-0.