AMSTERDAM - Guus Hiddink wil geen boegbeeld zijn voor Nederland voor de WK-campagnes van 2018 en 2022. De trainer voelt zich beschadigd door eerdere problemen met de FIOD.

"Met de KNVB heb ik geen probleem. Maar ik heb een ander gevoel bij de Nederlandse overheid. Die is met de belastingaffaire niet goed voor me geweest", aldus Hiddink in De Telegraaf.

"Nadat de kwestie juridisch was afgerond, heeft de FIOD het dossier overgedragen aan België", vervolgde Hiddink. "Ze zijn me blijven zoeken en dat stoort me. Daarom heb ik geen trek om nu als een boegbeeld van Nederland op te treden."

Russische bond

De bondscoach van Rusland kreeg ook een verzoek van de Russische bond om als ambassadeur van de bid te fungeren.

"Rusland heeft grote plannen met het WK en heeft mij verzocht daaraan bij te dragen. Ik heb gezegd erover na te willen denken."

Neutraal

Hiddinks zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen adviseert Hiddink om neutraal te blijven. "Het ligt natuurlijk moeilijk. Nederland is zijn vaderland en Rusland zijn werkgever. Als Guus zich voor de één inzet, levert dat scheve gezichten op bij de ander", aldus Van Nieuwenhuizen.

"Daarom is mijn advies aan Guus om neutraal te blijven en voor geen van beide landen als ambassadeur op te treden. Ik denk dat het daar uiteindelijk ook op uit gaat draaien."