AMSTERDAM - Dick Advocaat is goed begonnen aan zijn klus als bondscoach van België. De Rode Duivels maakten zaterdag in het Koning Boudewijnstadion korte metten met het teleurstellende Turkije (2-0).

Emile Mpenza nam de treffers voor zijn rekening. Beide landen maakten vooraf al geen kans meer op kwalificatie voor het WK 2010 in Zuid-Afrika.

Bosnië-Herzegovina verzekerde zich zaterdag van de tweede plaats in de poule door in Estland met 2-0 te winnen.

Betere indruk

Mpenza zette de Belgen met een vermeende buitenspelgoal al in de achtste minuut op voorsprong. In de slotfase herhaalde hij dat kunstje door uit een counter de 2-0 binnen te schieten.

België maakte in het Koning Boudewijnstadion in Brussel een betere indruk dan bij de vorige interlands. Een belangrijke rol was weggelegd voor de buitenspelers Roland Lamah (ex-Roda JC) en Kevin Mirallas.

''Ze moesten veel werk verzetten omdat Turkije veel beweging had. Dat hebben ze uitstekend gedaan'', aldus Advocaat.

Bailly

Logan Bailly verdedigde het doel van De Rode Duivels. Met die keuze bevestigde Advocaat zijn uitspraken dat Stijn Stijnen niet de onbetwiste nummer één is onder de lat bij België.

De bondscoach posteerde Ajacied Jan Vertonghen op het middenveld en liet AZ-speler Moussa Dembéle achter spits Mpenza opereren. Die opzet werkte goed, want de Turken creëerden weinig doelrijpe kansen.

Eerste overwinning

Het was voor België de eerste overwinning in de laatste zes kwalificatieduels. De Rode Duivels verloren eerder met 5-0 van Spanje.

De ontluisterende 2-1-nederlaag tegen Armenië betekende het ontslag van interim-bondscoach Franky Vercauteren. Onder de nieuwe trainer Advocaat is België goed begonnen aan de wederopstanding.