SYDNEY - Bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal leerde zaterdag tijdens de oefeninterland tegen Australië (0-0) dat hij ruim een half jaar voor het WK niet over een heel brede selectie beschikt.

Oranje bleef zonder veel basisspelers ver verwijderd van het niveau dat vooral tijdens de kwalificatieduels voor de mondiale eindronde werd gehaald. De verre reis leverde geen doelpunten op.

De vijftiende interland onder bondscoach Van Marwijk verloor aan aanzien door de afwezigheid van maar liefst zes basisspelers. Robin van Persie en Arjen Robben ontbraken op de flanken.

Mark van Bommel en Nigel de Jong vormden geen vertrouwd duo centraal op het middenveld. Gregory van der Wiel en André Ooijer waren niet inzetbaar in de defensie.

Grasmat

De conditie van het speelveld in Sydney riep eveneens de vraag op waarom het Nederlands elftal middenin het seizoen zo'n 44 uur in het vliegtuig gaat zitten.

Het was door de vele regenval van de laatste dagen moeilijk voetballen op de doorweekte grasmat van het met ruim 40.000 toeschouwers volgepakte Sydney Football Stadium.

Daarbij weigerde Australië, spelend met Brett Holman (AZ) en David Carney (FC Twente), mee te werken aan een leuke oefenwedstrijd.

Strategie

Bondscoach Pim Verbeek wilde na twee tegenvallende wedstrijden in de kwalificatie voor de Asia Cup kennelijk niet te veel schade oplopen in de aanloop naar de belangrijke ontmoeting van woensdag tegen Oman. Hij koos voor een strategie met zo veel mogelijk spelers achter de bal.

Van Marwijk was vooral benieuwd hoe zijn afwezige basisspelers zouden worden vervangen. Hij kon tevreden zijn over Demy de Zeeuw, die centraal op het middenveld beter functioneerde dan Stijn Schaars, zijn voormalige ploeggenoot bij AZ. John Heitinga presenteerde zich als een betrouwbare vervanger voor Ooijer centraal in de defensie.

Buitenspelers

De afwezigheid van de buitenspelers Robben en Van Persie liet zich zwaar voelen. Eljero Elia stelde teleur op links en rechtsbuiten Dirk Kuijt besloot in de rust zijn gekwetste enkel te ontlasten. Invaller Ryan Babel stichtte na rust ook onvoldoende gevaar.

Omdat Kuijt begon op rechts mocht Klaas-Jan Huntelaar na vijf interlands weer eens als centrumaanvaller beginnen. De spits van AC Milan miste in de openingsfase twee grote kansen. Rechtsback Khalid Boulahrouz en Kuijt waren voor rust ook nog dichtbij de openingstreffer.

Wissels

Elia miste in de 57e minuut de enige mogelijkheid van Oranje na rust. De vele wissels in het laatste half uur werkten ook niet in het voordeel van het Nederlands elftal.

Schaars verliet het speelveld met een kuitblessure, de grieperige Wesley Sneijder, Giovanni van Bronckhorst en De Zeeuw mochten ook voortijdig naar de kant. Alleen doelmannen Michel Vorm, Piet Velthuizen en de gekwetste Glenn Loovens reisden uiteindelijk naar Australië zonder dat ze speeltijd kregen.