SYDNEY - Bondscoach Pim Verbeek van de nationale voetbalploeg van Australië wil zaterdag graag net als in augustus vorig jaar (1-2) het Nederlands elftal verrassen.

Hij hecht echter veel meer waarde aan de ontmoeting van woensdag tegen Oman. ''Die moeten we namelijk winnen'', benadrukte de Nederlander vrijdag tijdens een persconferentie in de Darling Harbour van Sydney.

Oman is de derde tegenstander van Australië in het kwalificatietoernooi om de Asia Cup. Indonesië hield de formatie van trainer Verbeek eerder al op 0-0 en Koeweit verraste zelfs met een kleine zege (0-1).

Sommige journalisten uit Australië verwachten dat de positie van Verbeek nog voor de WK van komende zomer in Zuid-Afrika gaat wankelen als Oman niet wordt verslagen.

Speculaties

Verbeek is niet onder de indruk van de speculaties over een dreigend ontslag. ''Ach, ik weet hoe het hier gaat. De eerste pagina's van het sportkatern gaan over rugby en dan is het cricket aan de beurt."

"Als er nog plaats is, krijgt het nationale voetbalelftal ook nog een kadertje. Niet iedereen begrijpt kennelijk waarom we in het kwalificatietoernooi voor de Asia Cup nog niet hebben gewonnen.''

Beste spelers

Verbeek benadrukt dat hij tijdens de meeste wedstrijden in het kwalificatietoernooi van het kampioenschap van Azië niet over zijn beste spelers kon beschikken. ''De Europese clubs hoeven hun voetballers dan meestal niet zoals voor WK-kwalificatieduels vrij te geven."

"We acteren daardoor vaak met alleen maar spelers uit de Australische competitie, die je wat betreft niveau met de Nederlandse eerste divisie kan vergelijken. Dan kan je een keer punten verliezen. Woensdag tegen Oman is gelukkig wel iedereen van de partij.''

Sterkste ploeg

De voormalig bondscoach van Zuid-Korea doet tegen het Nederlands elftal ook een beroep op zijn beste spelers. ''We starten met de sterkste ploeg. Pas in de tweede helft houden we rekening met de wedstrijd tegen Oman, die toch meer van belang is."

"Ik ben hier waarschijnlijk geen bondscoach meer als de eindronde van de Asia Cup in januari 2011 van start gaat. Maar we moeten ons natuurlijk wel kwalificeren.''

Clubcoach

Verbeek gaat na het WK in Zuid-Afrika het liefst weer ergens als clubcoach aan de slag. ''De levensomstandigheden in Australië zijn fantastisch en het is natuurlijk prachtig dat we voor de tweede keer op rij aan het WK mogen deelnemen. Het is soms ook moeilijk werken."

"Mijn beste spelers voetballen toch in Europa. Ze arriveren vaak een dag voor een wedstrijd met een enorme jetlag. Dan win je niet zo maar van een tegenstander die zich al vier weken op een wedstrijd tegen Australië voorbereidt."

"Zelfs niet als die tegenstander Qatar of China is. Helaas wordt dat hier nog wel eens vergeten. Het is namelijk niet gewoon dat we ons met overmacht voor het WK hebben gekwalificeerd.''