MUNCHEN - De klaagzang van de duurbetaalde bankzitters bij Bayern München wordt steeds luider. Nadat Mario Gomez deze week openlijk zijn beklag deed over de weinige speelminuten die coach Louis van Gaal hem geeft, uitte woensdag Luca Toni zijn ongenoegen over de keuzes van de Nederlandse coach.

De Italiaan werd voor de Champions Leaguewedstrijd tegen Juventus, woensdagavond, buiten de selectie gehouden.

Van Gaal - die in de Duitse media vanwege zijn vele keuzemogelijkheden ook wel 'Van Wahl' genoemd wordt - vindt dat Toni bij het reserveteam wedstrijdritme moet opdoen en op die manier hem moet overtuigen van zijn kwaliteiten.

''Hij wil dat ik weer bij de reserves ga voetballen'', sprak de trotse Italiaan, die al tweemaal bij de tweede ploeg acteerde. ''Maar ik denk niet dat ik dat nòg een keer ga doen. Ik ben fit en ik vind het heel ongelukkig dat ik niet tegen Juventus mag spelen.''

Vriend Toni

Van Gaal kende weinig mededogen met de voormalige vedette: ''Onze vriend Toni zal niet voetballen'', sprak Van Gaal in aanloop naar de topper met Juventus.

''Een speler denkt altijd dat-ie fit is. Maar ik maak de keuzes, niet de speler. Ik heb vier fitte aanvallers, dat geeft Toni meer tijd voor zijn revalidatie.'' De Italiaan had last van een achillespeesblessure, maar zegt inmiddels volledig hersteld te zijn.

4-3-3

Toni staat in de pikorde achter Ivica Olic, Miroslav Klose, Thomas Müller en Gomez. Het overschot aan spitsen heeft deels te maken met de tactiek van Van Gaal. De Nederlander laat zijn team zoals gewoonlijk 4-3-3 spelen, waardoor er maar plek is voor één aanvaller.

Gomez werd voor 30 miljoen euro gekocht van VfB Stuttgart toen Bayern nog met twee spitsen speelde. Op de flanken zijn Arjen Robben en Franck Ribery verzekerd van een basisplaats.