DEN HAAG - Aan de vooravond van het avontuur in de Champions League heeft het zelfvertrouwen van AZ een forse knauw gekregen. De landskampioen ging zaterdag onderuit tegen ADO Den Haag (2-1).

Trainer Ronald Koeman zag vier dagen voor het eerste groepsduel in de Champions League tegen Olympiakos dat vooral zijn defensie nog niet klaar is voor een confrontatie met Europese topploegen.

De Alkmaarders hadden het in Den Haag vooral lastig met de boomlange spits Bogdan Milic. De Macedoniër - ruim twee meter lang - was in de lucht nauwelijks af te stoppen door de verdedigers van AZ.

De vorig seizoen zo geprezen defensie van de landskampioen maakte bovendien veel fouten in de opbouw. Het moet Koeman zorgen baren dat ook een ploeg als ADO zo gemakkelijk aan zijn doelpunten kan komen tegen AZ. Woensdag staat in Griekenland namelijk een tegenstander van een aanzienlijk hoger niveau te wachten.

Onoplettendheid

Onoplettendheid van linksback Simon Poulsen leidde de openingstreffer van ADO in. De Deen - die opnieuw de voorkeur had gekregen boven Sébastien Pocognoli - verloor zijn directe tegenstander Wesley Verhoek al in de vierde minuut uit het oog nadat Milic zijn eerste kopduel met zijn bewaker Ragnar Klavan had gewonnen.

De rechtsbuiten van ADO schoot de bal vervolgens door de benen van keeper Sergio Romero binnen (1-0).

Schutteren

Aan het begin van de tweede helft stond de defensie van AZ opnieuw te schutteren. Verhoek kon de bal in het zestienmetergebied rustig aannemen en breed leggen op de geheel vrijstaande Lex Immers. De middenvelder rondde vervolgens beheerst af: 2-0.

De thuisploeg had daarvoor via Karim Soltani al kansen gekregen om de score uit te breiden. Romero hield de aanvaller na een half uur met een knappe reflex met zijn been van scoren af en zag een schot van Soltani even later net naast zijn doel vliegen.

Dembélé

Zonder de zieke topschutter Mounir El Hamdaoui was AZ zaterdag vooral afhankelijk van de bevliegingen van Moussa Dembélé. De Belgische spits zag halverwege de eerste helft een schot vanaf dertig meter op de lat uiteenspatten, maar kon zich verder nauwelijks onderscheiden.

Ook na het inbrengen van Ari als derde spits slaagde AZ er in het laatste half uur niet in om veel af te dwingen tegen de harde werkende ploeg uit Den Haag.

Jeremain Lens - de vervanger van El Hamdaoui - maakte vijf minuten voor tijd met een prachtige hakbal achter het standbeen langs nog wel de aansluitingstreffer, maar verder kwam AZ niet.