HEERENVEEN - Gerald Sibon en Roy Beerens zijn bij SC Heerenveen weer fit. Het offensieve duo is hersteld van een blessure. Het tweetal is derhalve beschikbaar voor de thuiswedstrijd zaterdag tegen FC Groningen, ook wel de 'Derby van het Noorden' genoemd.

Bonaventure Kalou is daarentegen door de nieuwe trainer Jan de Jonge, de opvolger van de ontslagen Trond Sollied, voorlopig uit de selectie gezet.

De Ivoriaan wordt door de oefenmeester niet fit genoeg bevonden. ''Hij had er begrip voor en heeft gezegd er te zullen staan als we hem nodig hebben.’’

Kalou was ook al niet op de spelerslijst voor de Europa League gezet. Toch heeft De Jonge de aanvaller nog niet afgeschreven. ''We hebben het wel over Bonaventure Kalou hè, die kan natuurlijk wel voetballen. Bovendien is Kalou een plezierige jongen in de groep. Hij hoeft van mij echt niet weg’’, zegt de coach op de clubsite.

Väyrynen

De Jonge kan eveneens nog geen beroep doen op Mika Väyrynen, Geert Arend Roorda, Arnor Smarason en Kenny Steppe. Dit viertal is nog geblesseerd.

Michal Svek en Viktor Elm zijn na kwetsuren mogelijk nog niet helemaal klaar voor een rentree in het basisteam. Ousmane Assaidi, overgekomen van De Graafschap, maakt tegen FC Groningen wellicht zijn debuut voor SC Heerenveen.

Deense nieuwkomers

Bij FC Groningen maken Thomas Enevoldsen en Morten Nordstrand voor de eerste keer deel uit van de wedstrijdselectie. De twee Deense nieuwkomers sloten zich maandag bij de ploeg van coach Ron Jans aan.

''Nordstrand is een echte goaltjesdief en Enevoldsen heeft een enorme 'drive' en een groot loopvermogen'', aldus Jans, die dit seizoen nog niet heeft gewonnen met zijn team.