RIJSWIJK - Engeland mag zich opmaken voor het WK van volgend jaar zomer in Zuid-Afrika. De Britten plaatsten zich woensdagavond voor de eindronde door een overtuigende zege op Kroatië (5-1) , uitgerekend de ploeg die Engeland twee jaar geleden uitschakelde in het kwalificatietoernooi voor het EK in Zwitserland en Oostenrijk.

Engeland dankte de achtste zege op rij in groep 6 aan doelpunten van Frank Lampard (2) en Steven Gerrard (2). Wayne Roonye maakte de vijfde treffer. Kroatië en Oekraïne strijden in het vervolg van het kwalificatioernooi om de tweede eindklassering die recht geeft op deelname aan de play-offs.

Oekraïne stelde teleur met een gelijkspel tegen Wit-Rusland (0-0), maar heeft nog wel een verliespunt minder dan Kroatië.

Frankrijk

Servië kan het eerste WK op het Afrikaanse continent na het gelijke spel tegen Frankrijk (1-1) ook bijna niet meer ontgaan. De formatie leidde al na dertien minuten met 1-0 door een benutte strafschop van Nenad Milijas. Doelman Hugo Lloris van Frankrijk veroorzaakte de penalty en kreeg de rode kaart.

Thierry Henry maakte nog wel gelijk (1-1), maar kon niet meer voorkomen dat het Frankrijk van de zwaar bekritiseerde bondscoach Raymond Domenech nog steeds vier punten minder heeft dan koploper Servië.

Denemarken

Denemarken liet twee punten liggen bij Albanië (1-1). De koploper van groep 1 verdedigt in de laatste twee kwalificatiewedstrijden een voorsprong van drie punten op Zweden, dat moeizaam won van Malta (0-1). Ian Azzopardi, verdediger van Malta, passeerde in de 81e minuut zijn eigen doelman. Andreas Issaksson (PSV) en middenvelder Rasmus Elm (AZ) speelden de hele wedstrijd.

Bondscoach Erwin Koeman leed met Hongarije voor eigen publiek tegen Portugal de tweede nederlaag op rij (0-1). De formatie verloor zaterdag al in blessuretijd van Zweden (1-2), waardoor de kansen op deelname aan het WK drastisch zijn geslonken.

Duitsland

Duitsland en Rusland maakten in de strijd om de koppositie van groep 4 geen fout. De Duitsers versloegen Azerbeidzjan dankzij onder meer twee doelpunten van Miroslav Klose met 4-0. Guus Hiddink bleef met Rusland overeind bij Wales (1-3).

Duitsland verdedigt op 10 oktober tijdens een rechtstreekse confrontatie in Moskou een voorsprong van één punt.

Polen

De kans dat Leo Beenhakker weer met Polen mag uitkomen op het WK is na de nederlaag tegen Slovenië (3-0 ) verder geslonken. De Polen zakten naar de voorlaatste plaats van groep 3, die wordt aangevoerd door Slowakije.

Italië mag de wereldtitel waarschijnlijk in Zuid-Afrika verdedigen. De kampioen van ruim drie jaar geleden versloeg Bulgarije (2-0) en heeft twee speelronden voor het einde vier punten meer dan nummer twee Ierland. Italië won dankzij doelpunten van Grosso en Iaquinta.