TAMPERE - De droom van de Nederlandse voetbalsters is in duigen gevallen. Oranje boog op het EK in Finland in de halve finale met 2-1 voor de Engelse vrouwen. Dat gebeurde pas laat in de verlenging. Woorden van trots en teleurstelling vochten na afloop bij speelsters en bondscoach Vera Pauw om voorrang.

''We hebben het dit toernooi fantastisch gedaan. Om in de halve finale dan van Engeland te verliezen, dat is echt geen schande'', aldus een realistische Pauw.

Ze was vooral trots op haar speelsters: ''Ik ben apetrots op de meiden. We hebben er keihard voor gewerkt. Het sprookje ging bijna verder. Met penalty's hadden we het zeker kunnen redden'', besloot de bevlogen bondscoach.

Eerste eindronde

Vooraf waren de Nederlandse voetbalsters al gelukkig dat ze mee mochten doen aan het Europees kampioenschap in Finland. Het was immers de eerste keer dat ze in de eindronde van een groot toernooi aanwezig waren. Naarmate de titelstrijd vorderde, groeiden ook de ambities van de Nederlandse vrouwen.

Met gedisciplineerd verdedigen reikten ze tot de halve finale, waarin Engeland zich zondagavond 115 minuten lang stuk liep op de Nederlandse defensie. Een kopbal van Jill Scott werd de 'leeuwinnen' echter teveel.

Verdiend

Engeland kwam in Tampere in de 61e minuut verdiend op voorsprong door Kelly Smith. Drie minuten later maakte Marlous Pieëte gelijk na knap voorbereidend werk van de snelle en handige Manon Melis. Een tweede strafschoppenserie, na de kwartfinale tegen Frankrijk, leek in de maak.

Tot Engeland in de 116e minuut een corner kreeg en het hoofd van Jill Scott werd gevonden. Loes Geurts probeerde de bal nog te pakken, maar het was tevergeefs. Het sprookje was over voor de voetbalsters. Tranen bij aanvoerster Daphne Koster waren symbool voor de teleurstelling bij Oranje.

Emotioneel

Toch had de emotionele Koster een heldere analyse. ''De uitslag was terecht, maar het sprookje had wel wat langer mogen duren. We zijn door muren gegaan dit toernooi, maar deze muur was net te hoog.''

Ondanks het verlies hebben de voetbalsters veel bereikt bij het EK in Finland met als belangrijkste wapenfeit voor de toekomst de A-status van het NOCNSF. Vrouwenvoetbal is groeiende in Nederland en de A-status zal dit alleen maar stimuleren. Profvoetbal voor vrouwen in Nederland hield enkele jaren geleden niemand voor mogelijk.