AMSTERDAM - Bondscoach Bert van Marwijk heeft woensdag op de persconferentie na een analyse over Nederland-Engeland een sneer uitgedeeld aan een Nederlandse journalist. De reporter stelde de trainer een vraag met een biertje in de hand.

"Vond u dat de wissels goed uitpakten?", was de vraag van de journalist met het bierglas in de hand.

Van Marwijk legde uit dat het merendeel van de invalbeurten vooraf was afgesproken en sloot zijn antwoord af met: "Smaakt je pilsje trouwens"?

Perschef Kees Jansma deed er nog een schepje bovenop. "Zijn er nog mensen die zonder glas in de hand een vraag kunnen stellen?"

Van Marwijk vertelde in zijn terugblik dat hij Dirk Kuijt en Robin van Persie de uitblinkers vond. Over zijn verdediging, die twee keer de fout in ging bij het duel dat in 2-2 eindigde, zij de trainer: "Ik was tot deze wedstrijd zeer content over die linie. Vandaag gingen ze een paar keer in de fout."

Stonden niet goed

"We stonden niet goed bij eerste goal, bij de tweede goal hadden we moeten ingrijpen. Als je onze eerste goal analyseert, zetten wij de tegenstander onder druk zodat zij fouten maken. Wat belangrijker is, wij hebben heel goed gespeeld tegen een hele goede tegenstander."

Hij vervolgde: "We moesten tussen de linies door Van der Vaart vinden, maar de laatste pass was matig. De uitvoering was niet zoals twee maanden geleden, de spelers missen duidelijk nog ritme."

Over de eerste helft is Van Marwijk zeer te spreken. "Toen konden we het verdedigend aardig bolwerken, vooral Johnny. In de tweede helft kregen we heel veel moeite met de snelheid van de invallers. Dat hebben we niet goed bespeeld. Met loopacties hadden we de vrije man moeten vinden, dat hebben we niet goed gedaan."

Fysieke kracht

Oranje kon de voorsprong niet over de streep trekken vanwege het fysieke aspect, vindt Van Marwijk. "We zijn fysiek momenteel niet ideaal, dat zag je. De Engelsen hebben heel veel kracht, spelen allemaal in de sterkste competitie van de wereld."

Van Marwijk besloot de persconferentie zoals hij er aan begon; op zn Van Marwijks. Op een vraag van een Engelse journalist over het spel van zijn ploeg moest hij Jansma om hulp vragen. "Hoe zeg je vastigheid in het Engels Kees? Steadiness, thats it, steadiness."