GRONINGEN - Jong Oranje heeft de eerste oefenwedstrijd onder leiding van Cor Pot gelijkgespeeld tegen de leeftijdsgenoten van Engeland. In de Euroborg van Groningen kwamen beide ploegen niet tot scoren (0-0).

Pot, in 2003 al eens interim-bondscoach van Jong Oranje, heeft de taken overgenomen van Foppe de Haan, die het beloftenteam in 2006 en 2007 naar de Europese titel leidde.

De bondscoach werkte de afgelopen jaren bij Zenit Sint-Petersburg samen met Dick Advocaat. De twee trainers uit Den Haag bezorgden de Russische club onder meer de landstitel en de UEFA Cup.

Bekende gezichten


Bij zijn terugkeer bij het nationale jeugdelftal zag Pot veel bekende gezichten. ''Ik ken ze nagenoeg allemaal, ondanks dat ik een tijd in Rusland heb gezeten'', zei de Hagenaar in de aanloop naar de oefenwedstrijd tegen Jong Engeland.

Pot moet zich met Jong Oranje zien te kwalificeren voor het Europees kampioenschap van 2011 in Denemarken. Daar zijn ook tickets te verdienen voor de Olympische Spelen, een jaar later in Londen. Op 4 september openen de Nederlandse beloften de kwalificatiereeks tegen Jong Finland. Andere opponenten in de groep zijn Spanje, Polen en Liechtenstein.

Kwalificatiereeks

Jong Oranje kon bij het afgelopen EK in Zweden zijn titel niet verdedigen. De ploeg van De Haan strandde al in de kwalificatiereeks. Jong Engeland, dat onder leiding staat van Stuart Pearce, bereikte in Zweden de finale. Daarin waren de leeftijdsgenoten uit Duitsland echter veel te sterk (4-0).

De Engelsen traden in de Euroborg aan met veel spelers die ook actief waren op het EK. Het Nederlandse team leek in weinig meer op de groep die onder De Haan kwalificatie voor het eindtoernooi misliep.

Tim Krul

Pot koos in het doel voor Tim Krul, tegenwoordig eerste doelman van Newcastle United. In de achterste linie kon alleen Erik Pieters (PSV) bogen op wat ervaring in Jong Oranje. De Ajacieden Mitchell Donald en Siem de Jong vormden samen met Leroy Fer van Feyenoord het middenveld.

In de spits kreeg Nacer Barazite, talent van Arsenal, de kans zich te bewijzen. Hij kreeg op de flanken steun van Marvin Emnes (Middlesbrough) en Diego Biseswar (Feyenoord).

Vurnon Anita

Beide ploegen wisten in Groningen nauwelijks kansen te creëeren. Schoten van Biseswar en Fer in de eerste helft verdwenen naast het Engelse doel. Invaller Vurnon Anita was in de slotfase nog het dichtst bij een doelpunt. De Ajacied knalde de bal van ruim twintig meter op de lat. Verdedigend bleef Oranje eenvoudig overeind.