NOORDWIJK - Het Nederlands elftal en de nationale ploeg van Engeland hebben beide alle zeven duels in de WK-kwalificatie winnend afgesloten. Toch is het maar de vraag of de vriendschappelijke ontmoeting tussen beide ploegen woensdagavond in de Amsterdam ArenA van topkwaliteit zal zijn.

Ritme en vorm ontbreken nog bij veel spelers. De meeste voetballers wachten zelfs nog op de eerste competitiewedstrijd van het seizoen.

Bondscoach Bert van Marwijk benadrukte dinsdag na een besloten training in de Arena dat zijn formatie de wedstrijd tegen de Engelsen serieus benadert. ''Maar mijn ploeg is nog niet zo goed als twee maanden geleden toen we echt heel sterk tegen IJsland en Noorwegen voetbalden'', beseft hij.

''In Engeland en Spanje moet de competitie nog beginnen. Dan kan je bijna niet verwachten dat alle voetballers nu al top zijn. Of ik weet wanneer mijn spelers wel in supervorm zijn? Hopelijk weer in juni, want dan begint het WK.''

Zuid-Afrika

Met de vriendschapelijke wedstrijd tegen de Engelsen begint voor het Nederlands elftal een jaar met duels die er wat betreft de uitslag niet toe doen. Oranje speelt nog een keer in de WK-kwalificatie tegen Schotland maar is al zeker van deelname aan de eindronde in Zuid-Afrika.

Het Nederlands elftal bereidt zich verder alleen met oefenduels voor op het WK van 2010. ''Dat hoeft geen nadeel te zijn'', stelt Van Marwijk. ''Want de spelers hebben tot nu toe laten zien dat ze zich voor alle duels kunnen opladen.

Meegenomen voor Van Marwijk is dat hij voor veel posities in zijn elftal meerdere goede alternatieven heeft. De concurrentie is het laatste jaar toegenomen bij Oranje. Spelers melden zich daarom ook niet zo makkelijk meer voor een oefenduel af.

Speeltijd

Daarnaast beseffen alle internationals dat het heel belangrijk is dat ze bij hun club veel speeltijd krijgen. Vooral voor de voetballers van Real Madrid is dit momenteel een heel actueel thema.

Van Marwijk mist tegen Engeland de geblesseerde Mark van Bommel en Giovanni van Bronckhorst. De laatstgenoemde aanvoerder wordt waarschijnlijk vervangen door Edson Braafheid. Stijn Schaars was een logische vervanger voor de geblesseerde Vam Bommel geweest.

De aanvoerder van AZ werd vrijdag tijdens de thuiswedstrijd tegen Sparta echter nog van het veld gedragen met een knieblessure. Hij hervatte dinsdag de groepstraining, maar het is maar de vraag of Van Marwijk risico met hem wil nemen. Bovendien kunnen Demy de Zeeuw en David Mendes da Silva de geblesseerde Van Bommel ook vervangen.

Topspelers

Van Marwijk kan tegen de Engelsen een beroep doen op al zijn aanvallende topspelers. De bondscoach vond Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart een gretige indruk maken op de training. Maar hij besefte ook dat het tweetal de laatste weken nauwelijks heeft gevoetbald. Een aanvallend kwartet met Robin van Persie, Wesley Sneijder, Dirk Kuijt en Arjen Robben ligt daarom voor de hand.