AMSTERDAM - Jong Oranje speelt dinsdag in de Euroborg het eerste duel op weg naar het EK 2011 in Denemarken. Het elftal van Cor Pot, dat zeventien debutanten herbergt, begint met een oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Engeland. Het eerste kwalificatieduel van het 'kleine' Oranje is op 4 september met Finland.

Georginio Wijnaldum (Feyenoord), Ricky van Wolfswinkel (FC Utrecht) en Kevin Strootman (Sparta Rotterdam) waren opgeroepen door Pot, maar meldden zich af vanwege blessures. Joshua John (Sparta Rotterdam) en John Goosens (NEC) werden als vervangers opgeroepen.

Van de negentienkoppige selectie speelden alleen Erik Pieters (PSV), Siem de Jong (Ajax) en Marvin Emnes (Middlesbrough) eerder een interland voor Jong Oranje.

Wilshere

Bij Engeland is de zeventienjarige Jack Wilshere de opvallendste naam. De aanvaller van Arsenal maakte indruk in de voorbereiding en wordt in Engeland als één van de grootste talenten beschouwd.

Voor de EK-kwalificatie komen alleen spelers in aanmerking die zijn geboren na 1 januari 1988. Spanje is op papier de grootste naam in Groep 4. De andere opponenten zijn Polen en Liechtenstein. De tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee plaatsen voor de play-offs.

Kwalificaties

Die veertien ploegen stijden in een knock-out fase om de zeven EK-plekken. Gastland Denemarken is automatisch geplaatst. Op het EK zijn startbewijzen te verdienen voor de Olympische Spelen in 2012. Het is nog niet bekend hoeveel Europese landen zich kunnen plaatsen voor het evenement in Londen. Gastheer Groot-Brittanië is zeker van deelname.