BARCELONA - Voor de tweede keer in twee jaar tijd is Spanje opgeschrikt door de dood van een jonge voetballer.

Aanvoerder Dani Jarque van Espanyol overleed zaterdagavond in het trainingskamp van de ploeg in het Italiaanse Coverziano aan de gevolgen van een hartaanval, terwijl hij met zijn zwangere vriendin aan het bellen was.

Op 28 augustus 2007 kwam zijn landgenoot Antonio Puerta (22) van Sevilla om het leven, drie dagen nadat hij tijdens de competitiewedstrijd tegen Getafe op het veld in elkaar was gestort.

Hotelkamer

De 26-jarige Jarque had in de ochtenduren nog met zijn ploeggenoten een training afgewerkt. Hij werd enkele uren later in zijn hotelkamer gevonden toen hij niet kwam opdagen voor een maaltijd.

De dokter van Espanyol heeft nog geprobeerd de verdediger te reanimeren, maar zijn pogingen bleven zonder succes. ''Espanyol is radeloos van verdriet'', aldus een verklaring op de website van de club. ''De spelers zijn verslagen. De ene minuut was Dani nog met hen, de andere minuut is hij dood. Het is verschrikkelijk.''

Espanyol was in Italië om oefenwedstrijden te spelen tegen Bologna en Livorno. De ploeg heeft de trip echter afgebroken en keerde zondag terug in Barcelona. Jarque debuteerde in oktober 2002 in het eerste elftal van Espanyol. Hij won met die club in 2006 de Spaanse beker en bereikte een jaar later met Espanyol de finale van de UEFA Cup.

Raul

De Spaanse voetbalclubs Real Madrid en FC Barcelona spraken zondag op hun websites hun medeleven uit aan de nabestaanden van Jarque.

''Als aanvoerder van Real Madrid wil ik namens de rest van het team onze condoleances overbrengen'', aldus Raul. De spits van Real Madrid kreeg bijval van Cristiano Ronaldo, de topaankoop van de Madrilenen. ''Het is altijd treurig als een collega overlijdt. Dit is een trieste dag voor ons.''

Manuel Pellegrini, de trainer van de 'Koninklijke', ging in gedachten terug naar de dood van Puerta. ''Was dit maar niet waar. Het gebeurde twee jaar geleden in Sevilla met Puerta en nu weer.''

Rouw

FC Barcelona, stadgenoot van Espanyol, kondigde aan zondag in de oefenwedstrijd tegen Chivas Guadalajara, met rouwbanden te spelen. ''We zijn geschokt door dit tragische nieuws'', zei voorzitter Joan Laporta. ''De club FC Barcelona is in rouw.''

Feyenoord speelde zondag in de competitiewedstrijd tegen Vitesse ook met rouwbanden vanwege het overlijden van Jarque. De Spanjaard was goed bevriend met Dani Fernandez, de rechtsback van de Rotterdammers. Hij wilde vanwege de dood van zijn landgenoot een rouwband dragen en uit solidariteit en medeleven besloten zijn ploeggenoten datzelfde te doen.