ARNHEM - Mario Been heeft Feyenoord in één week tijd niet aan het voetballen kunnen krijgen. De nieuwe trainer merkte vorige week zondag na de openingswedstrijd tegen NEC in De Kuip (2-0) op dat er ''nog veel werk aan de winkel was.''

In het tweede duel met Vitesse hoopte hij progressie te zien. Dat viel zondag in het lang niet volle Gelredome tegen Vitesse evenwel vies tegen: 0-0.

Feyenoord trad in Arnhem aan zonder Georginio Wijnaldum. Het 18-jarige talent ontbrak wegens een bovenbeenblessure, die hij zaterdag tijdens de training had opgelopen.

De Guzman

Jonathan de Guzman, terug na langdurig blessureleed, was zijn vervanger. Als 'hangende' rechtsbuiten kon de begaafde middenvelder in de eerste helft op weinig geslaagde acties worden betrapt.

Het spel van De Guzman was net iets te gezapig en te voorspelbaar en dat gold eigenlijk voor heel Feyenoord. De Rotterdamse ploeg speelde in een te laag tempo, maakte veel fouten in de opbouw en kon de spitsen Roy Makaay en Sekou Cissé amper bereiken.

Coach Been zei vorige week na de thuiswedstrijd tegen NEC al dat hij voorin meer beweging en agressie wilden zien, met name bij Makaay. Voor de rust maakte Feyenoord evenwel aanvallend een statische indruk en was de diepgang opnieuw ver te zoeken.

Feller

Het machteloze spel van de bezoekers was zeker ook de verdienste van Vitesse, dat veel feller speelde en met veel overtuiging de persoonlijke duels aanging. De thuisclub verscheen in de eerste helft meer dan genoeg in het Rotterdamse strafschopgebied, maar verzuimde een verdiende voorsprong te nemen.

Santi Kolk kreeg vlak voor de rust de grootste kans. Uit een pass van verdediger Frank van der Struijk tikte de behendige Vitesse-spits de bal op de paal. Ook van Lasse Nilsson ging veel dreiging uit.

Bij Feyenoord kwam in de eerste helft alleen Makaay, met een gelukje, in scoringspositie. De 34-jarige aanvoerder, bij absentie van Giovanni van Bronckhorst (knieblessure) en Kevin Hofland (gepasseerd), schoot de bal niet scherp genoeg in.


Foto: ANP

Van Dijk

Daardoor kon doelman Piet Velthuizen redding brengen. Zijn collega Rob van Dijk (40) had het voor de rust aanzienlijk drukker en was zeker niet altijd helemaal foutloos.

Na de rust volhardde Feyenoord in hetzelfde spel. Vitesse was opnieuw de betere ploeg. Nilsson en Jeroen Drost lieten goede kansen liggen.

Na een uur gaf de zichtbaar ontevreden Been het juiste signaal af. Met een dubbele wissel (Slory en Biseswar voor Makaay en De Guzman) toonde de Rotterdamse coach aan dat hij hoe dan ook wilde winnen in Arnhem.

Aanvalskracht

Met Cissé als centrumspits en Biseswar en Slory op de vleugels won Feyenoord in het laatste halfuur zeker aan aanvalskracht. Verdediger Ron Vlaar was evenwel het dichtste bij een treffer. Zijn snoeiharde schuiver uit een vrije trap maakte Velthuizen knap onschadelijk.

Leroy Fer was nog gevaarlijk met twee kopballen. Feyenoord verdiende evenwel niet te winnen in Arnhem.