AMSTERDAM - Ajax liet zaterdagavond tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen zien dat het nog dezelfde mankementen heeft als in het vorige teleurstellende voetbaljaar.

De formatie verprutste tegen RKC meer dan een handvol uitstekende doelkansen en was vooral voor rust ook af en toe erg kwetsbaar in de defensie. Ajax won uiteindelijk wel met 4-1, met dank aan Luis Suarez die na rust drie keer scoorde.

Puntverlies

De Amsterdammers beginnen daarom volgende week zondag zonder puntverlies aan de topper in Eindhoven tegen PSV, dat vermoedelijk meer tegenstand zal bieden dan RKC en FC Groningen vorige week.

Ajax maakte het zich tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen onnodig moeilijk.

De formatie kreeg in het eerste half uur voldoende mogelijkheden om het duel te beslissen. Alleen Gregory van der Wiel trof in de tiende minuut doel. De rechtsback combineerde met Dario Cvitanich en schoot beheerst raak (1-0).


Foto: ANP/Olaf Laak | Gregory van der Wiel opent de score met een schuiver

Paal

Luis Suarez raakte in de eerste minuut al de paal en vond tot twee keer toe doelman Jurgen Wevers op zijn weg. Van der Wiel schoot op de lat en Cvitanich verprutste de grootste mogelijkheid.

De Argentijn kreeg alle tijd de bal in het doel te schieten maar raakte de rug van Dennis Rommedahl, die na zijn goede optreden van vorige week bij FC Groningen weer op de voetballer leek die van trainer Marco van Basten vorig seizoen bij NEC mocht spelen.

Aissati

Trainer Martin Jol van Ajax wijzigde zijn basisformatie van het eerste competitieduel met FC Groningen op twee plaatsen. Cvitanich verving Miralem Sulejmani, die wegens lichte knieklachten onvoldoende had getraind. Ismaïl Aissati kreeg als aanvallende middenvelder aanvankelijk de voorkeur boven Eyong Enoh.

Uitgerekend Aissati leidde de gelijkmaker van RKC in. Hij leed in de dertigste minuut balverlies en moest vervolgens toekijken hoe Toby Alderweireld zijn tegenstander Benjamin de Ceulaer veel te veel ruimte gaf.

De Belg trapte via de handen van Maarten Stekelenburg raak: 1-1. Het was niet de eerste keer in de wedstrijd dat de defensie van Ajax zich kwetsbaar toonde. Ruud Berger en Toni Varela verschenen voor de gelijkmaker ook al dicht in de buurt van Stekelenburg.


Foto: ANP/Olaf Laak | Aissati kijkt hoe De Ceulaer de gelijkmaker langs Stekelenburg schiet.

Controleur

Jol besloot daarom dat zijn elftal ook tegen RKC behoefte had aan een tweede controleur op het middenveld. Hij posteerde Eyong Enoh in de tweede helft naast Demy de Zeeuw voor de defensie en haalde Aissati naar de kant.

"Enoh speelt veel zakelijker, dat hadden we nodig", verklaarde Jol. "Bovendien brachten we op het middenveld te weinig."

Suarez

Ajax gaf na deze wissel geen doelkansen meer weg, waardoor de kans groot is dat Enoh volgende week tegen PSV weer voor Aissati mag beginnen. Urby Emanuelson en Dario Cvitanich konden net als zo vaak in het vorige voetbaljaar niet overtuigen en werden gewisseld. Suarez was wel weer beslissend.

De aanvoerder van Ajax benutte in de zeventigste minuut een strafschop (2-1). Wouter Gudde, de veroorzaker van de penalty, moest met een tweede gele kaart naar de kant. Daarna bepaalde Suarez met twee fraaie treffers de eindstand op 4-1.


Foto: ANP/Olaf Laak | Luis Suarez wordt door Gudde binnen de zestien meter onderuit getrokken.