ALKMAAR - AZ boekte vrijdagavond tegen Sparta Rotterdam de eerste zege van het seizoen (2-0), maar trainer Ronald Koeman moest moeite doen om na afloop nog een lach op zijn gezicht te toveren.

De oefenmeester constateerde tot zijn onvrede dat zijn elftal vooral in de eerste helft ontstellend veel balverlies had geleden. ''Daardoor sloop de onzekerheid in de ploeg'', aldus Koeman.

De Alkmaarders waren het duel nog wel goed begonnen, met een vroeg doelpunt van Moussa Dembélé, maar zakten daarna ver weg. Het begon halverwege de eerste helft met een foute breedtepass van Stijn Schaars, die de bal zo in de voeten schoof van de Spartaan Edouard Duplan.

Vrije doortocht

De spits kreeg een vrije doortocht naar Sergio Romero, maar faalde in de afwerking. ''Het is niet des Stijn Schaars om zo in de fout te gaan bij een breedtepass. Daarna ging ook Jaliens in de fout en volgens mij hebben door de wedstrijd heen al onze verdedigers de bal wel een keer ingeleverd.''

Lijdzaam toekijken

Koeman moest vanaf de kant lijdzaam toezien hoe de onzekerheid in zijn ploeg sloop door alle fouten. ''Als je slecht begint aan de wedstrijd, kan het gebeuren dat je onzeker wordt. Maar dat was niet het geval, we begonnen juist sterk. Door alle fouten werden we heel kwetsbaar. We mogen blij zijn dat Sparta geen gebruik maakte van ons balverlies, anders had het geen 1-0 gestaan bij de rust. Dit moet een goede les zijn voor het elftal.''