RIJWIJK - BV Veendam is de eerste koploper in de Jupiler League. De club uit Groningen won vrijdagavond in de eerste speelronde van de eerste divisie met liefst 6-1 de uitwedstrijd tegen HFC Haarlem. Tjeerd Korf en Michael de Leeuw maakten ieder twee doelpunten voor Veendam.

Ook RBC Roosendaal en Helmond Sport begonnen met een ruime uitzege. RBC deklasseerde FC Emmen met 4-0. Angelo Zimmerman had de eer na 3 minuten en 30 seconden de eerste treffer van de nieuwe competitie op zijn naam te zetten.

Helmond Sport verschalkte met dezelfde cijfers Fortuna Sittard (0-4), dat op laatste moment toch zijn proflicentie behield. Johan Voskamp schoot twee keer raak voor de Brabanders.

Titanengevecht

Het titantengevecht tussen de verwachte favorieten voor het kampioenschap, Cambuur Leeuwarden en De Graafschap, eindigde onbeslist in 1-1. Steve de Ridder zette de club uit Doetinchem, die vorig seizoen degradeerde uit de eredivisie, op voorsprong.

Jeffrey de Visscher bracht Cambuur voor 8500 toeschouwers langszij. Hij benutte een strafschop. De Graafschap speelde het grootste deel van de wedstrijd met tien man, omdat in de eerste helft Vito Wormgoor de rode kaart kreeg.

Volendam

Volendam, vorig seizoen ook nog actief in de eredivisie, slaagde er evenmin in zijn eerste wedstrijd in de lagere klasse te winnen. Het werd 1-1 tegen FC Den Bosch.

Tim Sluijter scoorde al in de zesde minuut voor Volendam, Fabio Cariaccolo maakte in de tweede helft de gelijkmaker. In de hectische slotfase liep Hamit Yildiz van Volendam tegen een rode kaart op wegens het slaan van een tegenstander.

Eindhoven

FC Eindhoven, dat ternauwernood in de eerste divisie mocht blijven, won met 4-3 van MVV. De ploeg kwam terug van een 0-3 achterstand. Invaller Selmo Kurbegovic scoorde binnen tien minuten twee keer, Jean Black maakte de winnende treffer.

De zege kwam tot stand zonder hoofdtrainer Jan Poortvliet. Die werd in de eerste helft al naar de tribune gestuurd wegens aanmerkingen op de arbitrage.