ZEIST - Het Nederlands elftal trapt woensdagavond met een oefeninterland tegen Engeland in de Arena af voor een voetbaljaar dat op het WK van Zuid-Afrika zal eindigen.

Ondanks de snelle plaatsing voor de mondiale eindronde is Bert van Marwijk niet helemaal zonder zorgen.

De bondscoach moet zijn spelers tijdens een druk seizoen niet alleen blijven motiveren voor een reeks duels waarin het resultaat er eigenlijk niet toe doet. Hij tast ook in het duister over de toekomst van een aantal bepalende voetballers.

Het was daarom niet voor niets dat Van Marwijk in de aanloop van het duel met Engeland, de huidige nummer 7 van de ranglijst van de FIFA, een dringend beroep deed op de leiding van Real Madrid.

Raar

''Ik hoop dat ze hun gezond verstand gebruiken en geen spelers gaan blokkeren'', stelde de bondscoach van het Nederlands elftal.

''Het blijft toch raar hoe ze daar soms met voetballers omgaan. Ze kopen Huntelaar voor geloof ik 27 miljoen van Ajax maar een half jaar later mag die jongen alweer vertrekken. Ook Rafael van der Vaart heeft in mijn ogen niet de kans gekregen om zich te bewijzen.''

Huntelaar heeft inmiddels onderdak gevonden bij AC Milan. Van der Vaart is nog op zoek naar een nieuwe werkgever. ''Ik kan alleen maar hopen dat hij een goede club vindt'', zei Van Marwijk nadat hij zijn selectie voor de oefenwedstrijd tegen Engeland had gepresteerd.

Signalen

''Ik laat spelers niet snel vallen, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat ze blijven voetballen bij een goede club. Of ik denk dat Huntelaar voldoende speeltijd krijgt bij AC Milan? Ja, dat denk ik wel. Ook Huntelaar wil graag op het WK spelen. Hij is ook een verstandige jongen. Ik denk dat hij signalen van de trainer of leiding van zijn nieuwe club heeft ontvangen.''

Wesley Sneijder en Arjen Robben mogen wel voorlopig bij Real Madrid blijven. Ook voor Van Marwijk blijft het gissen of beide spelers vaak deel uit gaan maken van de basiself van het Spaanse sterrenensemble.

''Ik kan dat alleen maar hopen'', sprak de bondscoach die met zijn selectie voor het oefenduel van woensdag met Engeland niet verraste.

Timmer

Henk Timmer maakt voorlopig geen deel meer uit van de nationale ploeg. De doelman zoekt sinds zijn vertrek bij Feyenoord nog steeds naar een club.

''Henk begrijpt daarom ook waarom hij er niet bij is'', stelde Van Marwijk die Michel Vorm achter Maarten Stekelenburg voorlopig als tweede doelman heeft gepromoveerd. De keeper van FC Utrecht krijgt de voorkeur boven Piet Velthuizen van Vitesse.

Voor Eljero Elia (knieblessure) en Khalid Boulahrouz (schouderblessure) komt de oefeninterland tegen Engeland te vroeg. Giovanni van Bronckhorst meldde zich vrijdagmiddag af met een knieblessure. Van Marwijk roept geen vervanger voor de aanvoerder van Feyenoord op.

Hij begint maandag met 21 spelers aan de voorbereiding op de oefeninterland. ''Al is het natuurlijk afwachten of iedereen dit weekeinde heel blijft'', besefte Van Marwijk.

Engelaar

Orlando Engelaar vond zichzelf nog wel terug in de voorlopige selectie, maar de (overigens op dit moment niet fitte) PSV'er zit er nu niet bij.

''Engelaar heeft onder meer voor PSV gekozen omdat hij graag mee naar het WK in Zuid-Afria wil'', wist Van Marwijk. ''Door hem te selecteren voor de voorlopige selectie heb ik een positief signaal aan hem afgegeven. Ik geef echter de voorkeur aan andere middenvelders.''