AMSTERDAM - De voormalige Liverpool-doelman Bruce Grobbelaar speelt de hoofdrol in een reeks gokreclames in het Verenigd Koninkrijk. Niks bijzonders zou je denken, ware het niet dat de Zuid-Afrikaan tijdens zijn carrière betrokken was bij een groot gokschandaal.

In november 1994 kwam via het Britse tabbloid The Sun aan het licht dat de sluitpost van het succesvolle Liverpool-team uit de jaren '80 betrokken was het beïnvloeden van het scoreverloop van wedstrijden.

Op videobeelden was te zien hoe Grobbelaar met onder meer Wimbledon-doelman Hans Segers en een Maleisische zakenman afspraken maakte over wedstrijden.

Zuiveren

Tijdens de rechtszaak verklaarde de keeper dat hij enkel meewerkte aan het omkoopschandaal om de autoriteiten daarvan zo snel mogelijk op de hoogte te kunnen stellen en op die manier de sport te zuiveren van de misstanden.

Een jury veroordeelde Grobbelaar uiteindelijk niet voor het plegen van criminele activiteiten. De doelman eiste daarop een riante schadevergoeding van The Sun. Hij kreeg echter niet meer dan het symbolische bedrag van 1 pond toegewezen. 

Zuurder voor Grobbelaar was dat hij ook diende op te draaien voor de proceskosten á 500.000 pond. De keeper vroeg daarop zijn faillissement aan.

Hoofdcoach

Voor het gokbedrijf is de hele geschiedenis van Grobbelaar, die naar eigen zeggen hoopt ooit op Anfield te kunnen terugkeren als hoofdcoach van Liverpool, een mooie reden om hun nieuwste campagne op de kaart te zetten.

Bekijk de reclame