RIJSWIJK - Met dank aan Louis van Gaal ligt de Bundesliga in Nederland weer onder een vergrootglas. Ook de hoogste Duitse voetbalklasse, die komend weekeinde van start gaat, verbleekte de laatste jaren bij de pracht en praal van de Engelse Premier League en Spaanse Primera Division.

De nieuwe hoofdtrainer van Bayern München presteert echter nooit in de schaduw. Zowel rond het speelveld als in de perszaal staat de Amsterdammer voortdurend in de schijnwerpers.

FC Hollywood

FC Hollywood, de bijnaam van Bayern München, had geen betere coach kunnen aantrekken om het Nederlandse voetbalpubliek te entertainen.

Van Gaal voorzag de belangrijkste kampioenskandidaat van Duitsland de afgelopen maanden ook van een oranje tintje. Mark van Bommel blijft aanvoerder, Edson Braafheid (FC Twente) en Danijel Pranjic (Heerenveen) verhuisden ook naar Beieren.

Ribéry

Mario Gomez (VfB Stuttgart), Ivica Olic (Hamburger (SV) en Antoli Timosjoek (Zenit Sint Petersburg) zijn de belangrijkste aanwinsten van de club die ook nog steeds op sterspeler Franck Ribéry kan terugvallen.

Bayern München gaat voor de titel, die VfL Wolfsburg het vorige seizoen verrassend opeiste. De kampioen van Duitsland beschikt nog steeds over de succesvolle spitsen Grafite en Edin Dzeko en blijft mede daardoor een belangrijke concurrent voor het elftal van trainer Van Gaal.

Hamburger SV

Ook Hamburger SV wil aanspraak maken op de eerste titel sinds 1983. De formatie bleef ook na het vertrek van trainer Martin Jol (Ajax) winkelen in de eredivisie. Joris Mathijsen en Romeo Castelen verwelkomden onlangs Eljero Elia (FC Twente) en Marcus Berg (FC Groningen) als nieuwe ploeggenoten.

Schalke 04 heeft sinds jaren geen Nederlandse inbreng meer. Trainer Fred Rutten is vertrokken naar PSV en heeft Orlando Engelaar meegenomen.

VfB Stuttgart greep naast Klaas-Jan Huntelaar. Real Madrid accepteerde een bod van 18 miljoen euro, maar de spits had andere plannen. Alexandr Hleb (Barcelona) en Pavel Pogrebniak (Zenit Sint Petersburg) kwamen wel naar de werkgever van Khalid Boulahrouz om te scoren.

Meeuwis

Voor Hannover 96 (Arnold Bruggink) en Borussia Mönchengladbach (Marcel Meeuwis) is het nieuwe seizoen in de Bundesliga al geslaagd als ze zich handhaven. Dat lukte Energie Cottbus, Karsruhe SC en Arminia Bielefeld vorig voetbaljaar niet. Nieuwkomers 1. FC Nürnberg, SC Freiburg en FSV Mainz lossen het drietal clubs af.

Landskampioen Wolfsburg en VfB Stuttgart trappen vrijdagavond de af voor het nieuwe seizoen van de Bundesliga.

Hoffenheim

Bayern München wacht zaterdagmiddag een uitwedstrijd bij Hoffenheim. Alle ogen zijn dan gericht op Louis van Gaal, die vorige week voor het eerst voor de camera's met een Duitse journalist botste.

Van Gaal verliet een persconferentie voortijdig omdat hij zich ergerde aan de onwetenheid van de mediavertegenwoordiger. Het voorval werd ook in Nederland breed uitgemeten, zoals vriend en vijand het komend seizoen niets willen missen van de trainer van de belangrijkste kampioenskandidaat van de Bundesliga.