AMSTERDAM - Arbiter Reinold Wiedemeijer wordt door de KNVB niet een competitieronde overgeslagen nadat hij afgelopen weekeinde een honderd procent strafschop voor AZ op bezoek bij Heracles (3-2) over het hoofd zag.

"Wij doen niet aan incidentenpolitiek", benadrukte scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg maandag.

"Zo lang het niet om verwijtbare fouten gaat, blijft ons aanstellingsbeleid ongewijzigd. Dus ook Wiedemeijer krijgt komend weekeinde gewoon weer zijn wedstrijd."

Elleboogstoten

Met twee niet gegeven strafschoppen en drie vermeende en onbestrafte elleboogstoten, die de aanklager betaald voetbal nog nader bestudeert, beleefde het Nederlandse arbiterskorps sowieso een omstreden openingsweekeinde.

"Het maken van fouten zit opgesloten in de arbitrage. Die zullen we moeten accepteren, hoe vervelend ze soms ook uitpakken. Maar onze scheidsrechters nemen natuurlijk veel meer goede dan verkeerde beslissingen. Alleen hoor je daar bijna niemand over", beklaagde Uilenberg zich op de jaarlijkse persdag van de scheidsrechterscommissie van de KNVB.

De overtreding van Kwame Quansah (Heracles) op Pontus Wernbloom (AZ) had met rood en met een strafschop bestraft moeten worden, gaf Uilenberg toe.

Haverkort

Ook Vitesse werd een glasheldere strafschop onthouden, bij een 2-1-achterstand in de uitwedstrijd tegen Willem II (eindstand: 3-1). Arbiter Ben Haverkort liet doorspelen. "Geel en een strafschop", erkende Uilenberg.