AMSTERDAM - Martin Jol weet nog niet welk systeem hij komend seizoen met Ajax gaat spelen. "Het systeem moet zich uitkristalliseren", zei de coach vrijdag tijdens een persconferentie.

"De spelers bepalen het systeem. Als ik drie goede spitsen heb, dan spelen we 4-3-3, hebben we vier heel goede middenvelders dan wordt het 4-4-2. Ik kijk eerst naar de groep en dan bepaal ik hoe we gaan spelen."

Eerste doelman

Ook is Jol er nog niet uit wie hij komend seizoen als eerste doelman opstelt: Maarten Stekelenburg of Kenneth Vermeer.

"Maarten is pas maandag hier gekomen. Kenneth was nog geblesseerd. Daardoor is het nog te vroeg om een eerste doelman te kiezen." Tevens bepaalt de trainer van Ajax pas later wie zijn aanvoerder wordt.

Trainingskamp

Komende week belegt Ajax een trainingskamp in De Lutte. Het is nog onduidelijk of Jol daar nieuwe spelers kan verwelkomen.

"Er staan wat deuren open. Ook voor de Amerikaan Onyewu van Standard Luik. Voor Elia hebben we een goed bod gedaan, en geen enkele speler in de Nederlandse competitie is meer waard dan dat."

"Dat Elia nog niet bij Ajax voetbalt, is niet teleurstellend. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Als Elia er niet is, kan een ander spelen."