BRUSSEL - De voormalige Franse voetballer Christian Karembeu gaat een rol als adviseur spelen bij de kandidatuur van Nederland en België voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018 en 2022. Hij werd dinsdag door de Belgische bond in Brussel gepresenteerd.

De 38-jarige Karembeu gaat zich vooral bezighouden met het lobbyen bij de leden van het uitvoerend comité van de mondiale bond FIFA, die in december 2010 de organisatie van de twee WK's toewijst.

Karembeu voetbalde onder meer voor Sampdoria, Real Madrid en Middlesbrough. Hij beëindigde in 2005 zijn loopbaan. Met Frankrijk won hij in 1998 het WK. Hij speelde 53 interlands.

Kick-off kandidatuur

De Belgische projectleider Alain Courtois maakte dinsdag verder bekend dat er op 20 augustus in Eindhoven de officiële kick-off voor de kandidatuur plaatsvindt. Premier Jan Peter Balkenende en zijn Belgische collega Herman Van Rompuy zijn daarbij aanwezig.

De twee hebben volgens Courtois binnenkort ook een onderhoud over het WK. Daarnaast komt voorzitter Joseph Blatter van de FIFA volgende maand naar België om te overleggen met Van Rompuy.

Nieuwe logo

Courtois onthulde ook het nieuwe logo. ''Op verzoek van de FIFA hebben we twee zaken moeten veranderen."

"Enerzijds moesten de emblemen van beide federaties erin opgenomen worden, anderzijds moesten we ook de vermelding 2022 aanbrengen. Wie zich kandidaat stelt voor het WK 2018 is immers ook automatisch kandidaat voor het volgende WK.''