ALKMAAR - Landskampioen AZ begint vrijdag als eerste eredivisieclub aan de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen.

Voor de spelers staat die oefensessie op het trainingsveld naast het DSB Stadion vooral in het teken van een nadere kennismaking met Ronald Koeman, de opvolger van succestrainer Louis van Gaal.

Voor Koeman zelf zal het ook even wennen zijn. De 46-jarige Zaandammer stond ruim een jaar geleden bij Valencia voor het laatst op het trainingsveld.

Koeman kan vrijdag nog niet beschikken over zijn internationals, die woensdag met WK-kwalificatieduels hun seizoen pas afsluiten en tot 22 juni vakantie krijgen. De oefenmeester verwelkomt in Alkmaar een selectie die bestaat uit een mix van spelers uit de A-selectie en Jong AZ.

Geen toekomst
Verscheidene spelers weten echter al dat hun toekomst waarschijnlijk niet in Alkmaar ligt. Kemy Agustien, Ryan Donk, Boy Waterman, Milano Koenders, Graziano Pellè, Kees Luijckx en Gijs Luirink (op huurbasis) mogen uitzien naar een andere club. Ook Simon Cziommer, die vrijdag vanwege privéomstandigheden niet in Alkmaar is, mag vertrekken.

Directeur voetbalzaken Marcel Brands heeft tot nu toe één aankoop gedaan voor komend seizoen. De Zweedse middenvelder Pontus Wernbloom werd overgenomen van IFK Göteborg. De supporters van AZ moeten nog even geduld hebben om hun aanwinst aan het werk te zien. Wernbloom is de komende weken in eigen land actief op het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar.

Marcus Berg
Brands wil de selectie in elk geval nog versterken met een speler die aan de buitenkant van het middenveld kan spelen. AZ had interesse in Kevin Strootman van Sparta, maar de vraagprijs van de Rotterdamse club was AZ te gortig. Brands heeft bij FC Groningen ook geïnformeerd naar spits Marcus Berg.

De Zweed is een belangrijke kandidaat om naar Alkmaar te verhuizen als Moussa Dembélé of Mounir El Hamdaoui zou vertrekken. Voor de twee smaakmakers van afgelopen seizoen is volgens Brands voorlopig echter nog geen concrete interesse.

Steunpilaren
De directeur voetbalzaken heeft de afgelopen maanden met enkele steunpilaren van het kampioenselftal overeenstemming bereikt over verlenging van het contract. Sergio Romero, Héctor Moreno, Niklas Moisander en Stijn Schaars liggen daardoor nog voor langere tijd vast in Alkmaar. Brands verwacht dat Sébastien Pocognoli binnenkort de volgende is die bijtekent.

AZ komt als kampioen van Nederland komend seizoen uit in de Champions League. De Alkmaarders zijn voor de loting (op 27 augustus in Monaco) al zeker van een plek in groep 2, waardoor AZ twee relatief zwakkere tegenstanders in de groep krijgt. Voor AZ begint het nieuwe seizoen officieel op zaterdag 25 juli met de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal tegen bekerwinnaar SC Heerenveen.