KATWIJK - Een paar dagen na het feest op IJsland speelt Oranje alweer de volgende kwalificatiewedstrijd, thuis tegen Noorwegen. Wat John Heitinga betreft gaat dat gepaard met fraai spel. "Na deze mooie reeks willen we meer."

Grote belangen zijn er niet meer. Met zes opeenvolgende zeges is Nederland geplaatst voor de eindronde van het WK in Zuid-Afrika. "We zijn gegroeid", zegt Heitinga. "Dat willen we woensdag in Rotterdam ook laten zien. We gaan ons nog één keer opladen en dan met een goed gevoel op vakantie."

Kwetsbaar
Noorwegen moet winnen in de Kuip om kans te houden op kwalificatie. We gaan aanvallen, viel in het Scandinavische kamp te horen, want achterin is Oranje kwetsbaar. Een misverstand? Heitinga: "In de zes gespeelde duels hebben we twee treffers tegen gekregen. Eén uit een strafschop, één uit een hoekschop. Dat zegt genoeg."

Kortom, Oranje is meer dan zijn aanval van allure alleen. Heitinga: "We hebben een zeer solide verdediging. De spelers die er staan, zijn van internationaal niveau. Op weg naar het EK hebben we dat eerder bewezen, nu weer. We willen dat ook blijven bewijzen."

Ook daaruit blijkt dat Nederland "een team" is. Heitinga: "Dat is gebleken tijdens de Europese titelstrijd in Zwitserland. We zijn gegroeid. Dat proces is daarna voortgezet. We zijn aan de WK kwalificatie begonnen met het idee de zaak zo snel mogelijk te beslissen. Daarin zijn we geslaagd."

Avontuur
Heitinga beleefde in dezelfde periode zijn eerste buitenlands avontuur. Na zeventien jaar Ajax vertrok hij naar Atletico Madrid, een club van naam. "Ik was toe aan de volgende stap. Dat voelde ik. Ik denk dat ik op het juiste moment de overstap heb gemaakt. Zeker niet te vroeg."

Hij vertrok pas na zeven seizoenen Ajax 1, een WK en twee EK's. Tegenwoordig gaan veel talenten eerder. Heitinga: "Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen, maar ik vond dat ik er eerder nog niet aan toe was. De afgelopen zomer was de tijd rijp. Atletico is een prachtige club en ik ben er verder gegroeid. Maar mijn top heb ik nog niet bereikt. Ik ben 25, er zit nog rek in."

Binnenkort keert hij met Atletico Madrid terug naar Amsterdam, voor het internationale toernooi van de stad. Hij voelt zich nog steeds betrokken bij Ajax, de club waar hij zijn hele opleiding genoot. Hij was van de partij bij het laatste kampioenschap, in 2004. "Natuurlijk volg ik de club nog steeds en diep in mijn hart hoop ik altijd dat Ajax wint. Het wordt tijd voor weer een titel in Amsterdam. Hopelijk het komend seizoen."