TILBURG - Foppe de Haan (65) heeft zaterdag in Tilburg de oeuvreprijs van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) in ontvangst genomen. Daarmee werd de Friese voetbalveteraan geëerd voor zijn grote verdiensten en zijn specifieke inbreng in het Nederlandse betaalde voetbal.

De Haan is de vierde winnaar van de oeuvreprijs van de CBV. Eerder kregen Kees Rijvers, Piet de Visser en Wiel Coerver de prestigieuze onderscheiding.

De Haan was als trainer-coach van 1985 tot 2004 werkzaam bij SC Heerenveen. Daarna trad hij in dienst als bondscoach van de KNVB. Hij won twee keer de Europese titel, met Jong Oranje en met het nationale ploeg onder 21 jaar.

Gestopt
De Haan is in principe gestopt als trainer-coach in het betaalde voetbal. "Waarschijnlijk wel als clubcoach, maar op projectbasis blijf ik zeker actief, misschien voor de KNVB en wellicht ook nog voor Heerenveen. Het vak is veel te mooi om er helemaal mee te stoppen."

Oud-winnaar Wiel Coerver reikte de trofee aan De Haan uit. "Als iemand deze prijs heeft verdiend, ben jij het wel, Foppe", zei de Limburgse uitvinder van het 'kappen en draaien'.