AMSTERDAM - Mihai Nesu gaat de geschiedenisboeken in als de speler die in het seizoen 2008/2009 de meeste gele kaarten (11) ontving.

De FC Utrecht-verdediger wordt gevolgd door een zestal spelers met negen prenten: Csaba Fehér (NAC), Pa Modou Kah (Roda JC), Ruud Knol (Sparta), Paul de Lange (FC Volendam), Goran Popov (sc Heerenveen) en Luis Suarez (Ajax).

In totaal trok het scheidsrechtersgilde 1095 keer een gele kaart. Dat zijn er zeventien meer dan vorig seizoen en 45 meer dan in het seizoen 2006/2007. Van alle clubs leverde Sparta Rotterdam de grootste bijdrage aan de boetepot, de club incasseerde 85 gele kaarten. NAC Breda moest 76 keer de portemonnee trekken en FC Utrecht en Feyenoord 67 keer. PSV was met 39 gele kaarten de meest sportieve ploeg.

Rode kaarten
Er werden in totaal 68 rode kaarten uitgedeeld. FC Groningen en Feyenoord waren met zeven veldverwijderingen de meest fanatieke verzamelaars. Bij de Rotterdammers werden op de slotdag tegen Roda JC nog twee spelers (Dwight Tiendalli en Kevin Hofland) van het veld gestuurd. FC Utrecht is de enige club die geen enkele rode kaart ontving tijdens het afgelopen seizoen.