AMSTERDAM - Alle ogen zijn zondag gericht op De Kuip. Als Feyenoord van Roda JC wint, is de degradatiestrijd beslist en spelen de Limburgers volgend seizoen in de Jupiler League.

Tevens verzekeren de Rotterdammers zich dan van een ticket voor de play-offs. Afgaande op vorig seizoen, ziet de toekomst er slecht uit voor de ploeg uit Kerkrade.

Geen succes
Op de laatste speeldag van het seizoen 2007/2008 verloor Roda JC met 3-0 in De Kuip. De Limburgers kenden de afgelopen veertien jaar sowieso geen succes bij Feyenoord. Op 26 maart 1995 won Roda JC voor het laatst in Rotterdam-Zuid. Uit en thuis won de ploeg uit Kerkrade de afgelopen vijftien wedstrijden niet. In de heenwedstrijd dit seizoen werd het 0-4.

Tot nu toe won Roda JC dit seizoen slechts één uitwedstrijd. Dat was bij PSV (2-3). Voor beide ploegen kan overigens een gelijkspel ook voldoende zijn. Roda is dan wel afhankelijk van De Graafschap, dat in eigen huis FC Volendam moet verslaan. Feyenoord heeft gezien zijn doelsaldo voldoende aan een punt om de play-offs te bereiken.

De Vijverberg
De Graafschap en FC Volendam hebben zondag alles in eigen hand. De nummers zestien en zeventien van de Eredivisie ontmoeten elkaar in Doetinchem in een allesbepalende laatste wedstrijd. Het wedstrijdbeeld zal echter afhangen van de tussenstand in Rotterdam, waar nummer achttien Roda JC het vege lijf moet redden.

De club uit Doetinchem heeft aan een gelijkspel al voldoende om directe degradatie te ontlopen. Bij een overwinning kunnen de Superboeren zelfs nacompetitievoetbal vermijden, maar dan mag ADO Den Haag thuis niet winnen van Vitesse of moet Heracles Almelo thuis verliezen van FC Utrecht.

Voor Volendam is handhaving iets gecompliceerder. De club staat één punt achter op De Graafschap en zou zelfs bij een gelijkspel wel eens direct kunnen degraderen. Als de oranjehemden verliezen, is het voor Frans Adelaar de honderdste nederlaag in 229 wedstrijden in het betaalde voetbal.

ADO
Voor zowel ADO Den Haag als Vitesse is er op de slotdag nog iets te winnen. De club uit de residentie moet flink aan de bak om een tweede Eredivisieseizoen op rij nog te verdienen, terwijl de Arnhemmers vechten voor een plek in de play-offs om Europees voetbal. Beide verenigingen zijn afhankelijk van andere wedstrijden.

ADO staat in punten gelijk met nummer zestien De Graafschap. Directe degradatie is alleen in theorie mogelijk, als de ploeg met een monsterscore verliest van Vitesse. Nacompetitievoetbal is voor Den Haag wel een realistisch doembeeld. Alleen met een zege is de ploeg van André Wetzel zeker van minimaal plaats vijftien.

Bij Vitesse durfde halverwege de competitie niemand te dromen van Europees voetbal. Na de komst van coach Theo Bos is echter niets onmogelijk. De Arnhemmers wonnen acht keer in zestien competitiewedstrijden en stegen naar de tiende plaats. Alleen bij een zege maakt de club kans op een plek die rechtgeeft op de play-offs, maar dan moeten andere uitslagen in het voordeel zijn van Vitesse.