AMSTERDAM - Het eerste, en enige, seizoen van Ajax onder Marco van Basten was er een van vallen en opstaan. Verliespartijen in de competitie werden afgewisseld met goede wedstrijden in de UEFA Cup. Een seizoensoverzicht.

Het eerste competitieduel van Marco van Basten als trainer van Ajax ging direct verloren. Willem II was in Tilburg te sterk. Ajax verloor met 2-1.

In tegenstelling tot de competitiestart begon het Europese seizoen wel naar tevredenheid van de hoofdstedelingen. In de UEFA Cup voorronde werd FK Borac simpel opzij gezet.

Bij Heerenveen liep Ajax een van de eerste grote nederlagen van dit seizoen op. De Amsterdammers gingen met 5-2 onderuit in het Abe Lenstra Stadion. Van Basten vroeg zich na de afstraffing af of zijn spelers nog nooit in de regen hadden gevoetbald.

Volendam
Ajax liep al snel één van de kansen op een prijs mis, door in en tegen Volendam uitgeschakeld te worden in de KNVB-beker. Van Basten stelde Marvin Zegelaar op, terwijl hij Leonardo op de bank hield.

De beste competitiewedstrijd speelde Ajax tegen PSV, dat in de Arena met 4-1 werd verslagen. Het spel vertoonde sporen van de speelwijze die Van Basten in gedachte had. Al was de overwinning voor een groot deel te danken aan een uitblinkende Luis Suarez.

UEFA Cup
Het was het Europese toneel waarop het elftal van Van Basten liet zien waartoe het in staat was. In de poulfase van de UEFA Cup werd een belangrijke en goede uitoverwinning (0-1) geboekt op het Hamburger SV van Martin Jol.

Na een aantal goede resultaten in de competitie, leed Ajax opnieuw pijnlijk puntverlies tegen Heracles Almelo (2-2), Vitesse (4-1) en Heerenveen (0-1). Na de thuiswedstrijd tegen Heerenveen vond het 'pannekoekenincident' plaats.

Hoogtepunt
Het hoogtepunt van het seizoen was het tweeluik tegen Fiorentina. Uit werden de Italianen verslagen dankzij een goal van de eerder door Van Basten verbannen Kennedy Bakircioglu. In de thuiswedstrijd was het nog even spannend door toedoen van Alberto Gilardino. Maar 'supersub' Leonardo maakte in de slotminuten gelijk waardoor Ajax Europees verder bekerde.

In de strijd om de kwartfinales strandde Ajax tegen Olympique Marseille. Van Basten kreeg veel lof voor het spel in vooral de thuiswedstrijd, maar de Fransen waren effectiever en Ajax lag eruit.

Wisselvallig
De afgelopen wedstrijden waren tekenend voor de wisselvalligheid van Ajax onder van Basten. Nadat eerst Willem II in de Arena met 7-0 aan de kant werd gezet, leden de Amsterdammers de grootste nederlaag sinds lange tijd bij PSV.

De carriére van Van Basten als hoofdtrainer bij Ajax eindigde met een 4-0 verlies bij Sparta, afgelopen zondag. Het futloze elftal ontbrak het aan chemie en leiderschap in het veld.