BARCELONA - De hernieuwde kennismaking van Mark van Bommel met Camp Nou in Barcelona is op een drama uitgelopen. Van Bommel kreeg met Bayern München in de eerste wedstrijd uit de kwartfinale van de Champions League een geweldig pak slaag van Barcelona, de voormalige werkgever van de Nederlandse international.

De Spaanse ploeg stelde een plaats in de halve finales nagenoeg veilig met de 4-0-zege.

Van Bommel verheugde zich op zijn terugkeer naar Barcelona, waar hij in het seizoen 2005-2006 zelf speelde. De Limburger won er toen de titel en veroverde met de Catalanen ook de Champions League, maar helemaal ingeburgerd raakte hij er nooit.

De middenvelder kon destijds niet op een basisplaats rekenen en verhuisde naar Bayern München. Het weerzien met het sfeervolle stadion verliep woensdag desastreus voor de Nederlander.

Wonderkind
Binnen 13 minuten stond de trotse lijstaanvoerder van Spanje op 2-0. Het Argentijnse wonderkind Lionel Messi en zijn compaan Samuel Eto'o hadden toen al voor het oog van voetbalgrootheden Johan Cruijff en Franz Beckenbauer doel getroffen.

De 34-jarige Hans-Jörg Butt had in dat doel van Jürgen Klinsmann de voorkeur gekregen boven de 24-jarige Michael Rensing, die zaterdag in de competitie tegen Wolfsburg vijf keer moest capituleren.

Barcelona - Bayern Munchen

Aanvalsmachine
Butt kon de vloeiende Catalaanse aanvalsmachine ook amper stoppen. Na 45 minuten prijkte er 4-0 op het scorebord. Nogmaals Messi en de Fransman Thierry Henry met zijn 50e treffer in de Champions League hadden het verschil in kwaliteit toen al in terechte cijfers uitgedrukt.

Bayern München kreeg één kans, die vlak voor de rust door de Fransman Franck Ribery werd gemist. Een magere score voor de ploeg die dit seizoen tot woensdag evenveel scoorde als Barcelona (24 keer).

Onherkenbaar
Bayern, dat in de vorige ronde Sporting Lissabon nog met 5-0 en 7-1 kraakte, kwam ook in het tweede bedrijf nauwelijks in het spel voor. Uit niets bleek dat de Duitse recordkampioen tot woensdag een score van 100 procent had in Camp Nou. In 1996 en 1998 won Bayern in Europees verband op het terrein van de Catalanen.

Barcelona deed het zelf ook wat rustiger aan. Het sprankelende aanvalsspel uit de eerste helft verdween uit de ploeg van Pep Guardiola, die zelf het grootste deel van het duel op de tribune moest toekijken.

Guardiola wond zich in de eerste helft zo op over een gele kaart van sterspeler Messi dat de Engelse arbiter Howard Webb hem wegstuurde. Het was het enige Catalaanse smetje op een mooie voetbalavond.