ALKMAAR - In de voor AZ dit seizoen zo kenmerkende rust is de selectie van Louis van Gaal dinsdag aan de voorbereiding op de competitiewedstrijd vrijdag tegen NAC begonnen.

Een zege in Breda brengt AZ op de drempel van het kampioenschap. Met een beetje hulp van de twee overgebleven concurrenten FC Twente en Ajax kan de titelstrijd zelfs komend weekeinde al beslist worden.

Spanning
De spanning die zo'n aanstaand kampioenschap meebrengt, bleek dinsdag nog geen vat te hebben gekregen op de relatief onervaren selectie van Van Gaal. De lach regeerde op het veld naast het DSB Stadion. Gadegeslagen door ongeveer 150 scholieren uit België werkte AZ een ontspannen training af.

De aanvallers mochten zich onder leiding van Patrick Kluivert en Shota Arveladze uitleven op het doel, terwijl de rest van de selectie voor de ogen van de zichtbaar opgewekte Van Gaal een positiespel afwerkte.

(c)ANP

Moisander
De enige die door fysiotherapeut Maarten Gozeling onder handen werd genomen, was Niklas Moisander. De centrale verdediger kampt nog met de naweeën van een knieblessure en kwam daarom zaterdag tegen ADO Den Haag uit voorzorg niet in actie.

"Er zit nog wat vocht in mijn knie en ik heb irritatie aan het kraakbeen. Maar ik hoop tegen NAC weer te kunnen spelen. Voor mij is het beter, als we dit weekeinde al kampioen worden, dan kan ik mijn knie de rest van het seizoen rust geven. Maar het mooiste zou natuurlijk zijn om volgende week thuis tegen Vitesse de titel te pakken."

Voorkeur
Dat scenario geniet de voorkeur bij het overgrote deel van de Alkmaarse club. Voorzitter Dirk Scheringa en algemeen directeur Toon Gerbrands beweren dat het draaiboek voor het kampioensfeest - twee jaar geleden tot in de puntjes voorbereid - nog in de kast ligt.

Het ligt dan ook niet voor de hand dat Alkmaar tijdens het paasweekeinde al in een feestdecor wordt omgetoverd, als FC Twente en Ajax punten zouden verspelen.

(c)ANP

Onbevredigd
"Het zou toch een onbevredigend gevoel geven als we zondag zonder te spelen kampioen worden", verwoordde Demy de Zeeuw het gevoel dat in de selectie leeft. "Zeker omdat al zo lang duidelijk is dat het gaat gebeuren. Als ik mocht kiezen, word ik liever in eigen huis kampioen."

De international verspeelde twee jaar geleden met AZ op de laatste speeldag de titel door een nederlaag bij Excelsior. Voor dat doemscenario is De Zeeuw nu niet bang.

Vertrouwen
"Het vertrouwen is heel groot. Twee jaar geleden stonden we een week voor het einde van de competitie plotseling bovenaan, dat is nu heel anders. Ik heb geen last van kriebels in m'n buik, maar dat zal misschien na de wedstrijd tegen NAC wel komen."

Woensdag en donderdag bereidt AZ zich in de beslotenheid van het stadion verder voor op de misschien wel historische wedstrijd in Breda.

[videonu m1bzsjkaljkq]

(c)ANP