NIJMEGEN - Zonder Blaise N'Kufo hweeft FC Twente vrijdagavond in de uitwedstrijd tegen NEC twee kostbare punten verspeeld: 1-1. De bezoekers uit Enschede gaven een zeker lijkende overwinning uit handen. Ajax kan zondag bij winst bij Roda JC de achterstand op de tweede plaats tot één punt verkleinen.

De afwezigheid van N'Kufo was een rariteit. De aanvoerder miste sinds Kerstmis 2005 niet één competitiewedstrijd van FC Twente. Dat betekende een reeks van 114 duels en tientallen doelpunten.

In Nijmegen moest de Zwitserse international wegens een schorsing toekijken. Net als doelman Sander Boschker en rechtsachter Ronnie Stam, die wegens blessures ontbraken.

Op de plek van N'Kufo, centraal in de aanval, speelde nu Marko Arnautovic. Hij zorgde halverwege de eerste helft voor de Twentse voorsprong door een schot van Kenneth Perez van richting te veranderen. Gabor Babos, terug na twee succesvolle WK-kwalificatiewedstrijden met Hongarije, was op slag kansloos.

(c)ANP

Utopie
FC Twente behaalde in de maand maart tien punten uit vier wedstrijden, NEC slechts twee. Voor de Nijmegenaren wordt een hernieuwd seizoen in de UEFA Cup langzaam maar zeker een utopie.

Trainer Mario Been haalde met de modale selectie in de tweede helft van het vorige seizoen en de eerste helft van deze jaargang maximale resultaten. In Europa werd zelfs overwinterd, maar sinds de uitschakeling door Hamburger SV lijken de spelers op hun tandvlees te lopen. Vooral aanvallend maakt de ploeg de laatste weken een machteloze indruk.

Goossens
De 1-1, elf minuten voor tijd, was een toevalstreffer. De als middenvelder opererende John Goossens, die in de winterstop werd overgenomen van Jong Ajax en zijn debuut in de basis maakte, schoot van grote afstand raak. De thuisclub kreeg daarmee na de rust de beloning voor het tonen van de beste bedoelingen, de bezoekers de straf voor een te nonchalante houding.

De Twentse verdediging, onder leiding van oud-NEC'er Peter Wisgerhof, gaf lange tijd geen krimp. Een fout van doelman Nikolaj Michajlov, die onder een hoekschop van Lasse Schöne door sloeg, bleef zonder kwalijke gevolgen.

(c)ANP

Op het verwoestende afstandsschot van Goossens had de Bulgaar echter geen antwoord paraat (1-1). In de tumultueuze slotfase werd NEC-aanvoerder Youssef El Akchaoui nog uit het veld gestuurd wegens het maken van een slaande beweging.

©ANP