AMSTERDAM - Het kan bijna niet anders of Marco van Basten sluit zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van Ajax met lege handen af. De door blessures en schorsingen uitgeholde Amsterdamse ploeg streed woensdagavond tegen Olympique Marseille voor wat het waard was, maar capituleerde in de verlenging.

Tyrone Mears kopte in de 118e minuut zijn team naar de kwartfinales van de UEFA Cup (2-2).

De Franse club, eerder dit seizoen over twee duels al te sterk voor FC Twente en PSV, profileerde zich op het 109e verjaardagsfeestje van de thuisclub toch nog als een ongenode gast.

Ajax, dat vorige week in Marseille verloor (1-2), rest na de bijna verloren kampioensrace met AZ (verschil al 14 punten) en de uitschakeling in het nationale bekertoernooi niets anders dan zich de rest van het seizoen op de strijd om de tweede positie in de eredivisie te concentreren.

Afwezigen
Knap van Ajax was dat het eigenlijk de hele avond onzichtbaar wist te houden dat het de nummer twee van de Franse competitie zonder zes potentiële basisspelers bestreed. De thuisclub zocht ook zonder Gabri, Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Gregory van der Wiel, Rasmus Lindgren en Rob Wielaert de aanval en kreeg ook voldoende doelkansen.

Net als in de uitwedstrijd verscheen Luis Suarez binnen tien minuten alleen voor doelman Steve Mandanda. Het kopballetje van de gelegenheidsaanvoerder van Ajax miste echter kracht.

Anita
Het was mooi om te zien hoe de kleinste speler op het veld het Amsterdamse spel dirigeerde. De 19-jarige Vurnon Anita verdeelde met flair en technisch vernuft. Als hij even te veel risico nam, was daar vaak Eyong Enoh om te herstellen.

De middenvelder uit Kameroen brak in de 33e minuut ook de wedstrijd open. Suarez, die even daarvoor op aangeven van Silva nog kansrijk miste, bediende Enoh met een slim steekballetje. De Afrikaan schoot koelbloedig raak: 1-0.

Routine
Het jeugdige Ajax, de selectie telde een gemiddelde leeftijd van 22 jaar, miste de routine om de voorsprong even vast te houden. Olympique Marseille, met Boudewijn Zenden in de basisformatie, stond na twee minuten alweer op gelijke hoogte.

De nieuwe eerste doelman Kenneth Vermeer twijfelde even met uitkomen en was vervolgens kansloos op een inzet van Mamadou Niang (1-1). Het was een vervelend moment voor Vermeer, die in Frankrijk ook al niet kon waarmaken waarom hij de voorkeur boven Maarten Stekelenburg krijgt.

Suarez
Suarez maakte in de 53e minuut niet voor de eerste keer dit seizoen duidelijk dat hij vrij voor het doel nog wel eens de kwaliteiten van een echte topspits mist. Hij nam vrij voor Mandanda goed aan, maar verzuimde de doelman helemaal te omspelen. Waar Suarez nog voor gevaar zorgde, kon Miralem Sulejmani zich aanvankelijk helemaal niet onderscheiden.

Superinvaller Leonardo stond in de 73e minuut klaar om in te vallen toen de Serviër na een prachtige actie van Suarez voor 2-1 zorgde. Leonardo mocht weer gaan zitten, maar maakte in de verlenging alsnog zijn opwachting.

Verlenging
Ajax en ook Marseille miste in de extra tijd de kracht om nog vol voor de aanval te gaan. Uiteindelijk bleken de Fransen de gelukkigste. Tyrone Mears was in het tweede deel van de verlenging eerder bij een voorzet dan doelman Vermeer en sloeg koelbloedig toe (2-2). Ajax beëindigde met tien man de wedstrijd omdat Bruno Silva in de slotminuut nog rood ontving.